Belföld

A tankerületek átírták több iskola tankönyvrendeléseit

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Több tankerület is átírta az iskolák tankönyvigénylési listáját – állítja a Népszava.

Az iskoláknak április végéig kellett leadniuk tankönyvrendeléseiket az állami tankönyvellátónak (KELLO), ám ezt megelőzően még a tankerületeknek is be kellett mutatniuk a listát ellenőrzésre. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) olyan esetekről számolt be, amikor egyes tankerületek – gyakran az iskolaigazgatót is megkerülve – közvetlenül utasították az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy a már elkészült és iskolájukban egyeztetett rendelést írják át, egyes köteteket cseréljenek le az új típusú, ám sokszor kétes minőségű, a 2020-as Nemzeti alaptantervhez igazított állami tankönyvekre.

A Klebelsberg Központ a Népszava érdeklődésére közölte, a tankerületek ugyan ellenőrzik, hogy a tankönyvrendelés jogszabályoknak megfelelően történtek-e, de a pedagógiai-szakmai szempontokba nem szólnak bele.

A TANOSZ alelnöke szerint azonban épp a pedagógiai-szakmai szempontokat írják felül a tankerületek, amikor önhatalmúlag átírják a tankönyvrendelést. Romankovics András szerint ha egy iskola a hivatalos tankönyvjegyzékről választ tankönyvet, annak jogossága akkor sem vonható kétségbe, ha nem a 2020-as NAT-hoz készült. A pedagógusok tudják a legjobban, milyen tankönyvek felelnek meg az adott gyerekeknek, ezek szabad megválasztásának jogát a köznevelési törvény is rögzíti.

A tankönyvszakértő szerint az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem túl kelendők, megrendelésük az 5. a 9. évfolyamon több tantárgynál nem érte el vagy alig haladta meg az 50 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik