Belföld

A rendőrség vizsgálja az ál-Gyurcsányok oltásellenes telefonhívásait

DK / Facebook
DK / Facebook
Polt Péter feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdését. A DK politikusa levezette neki, milyen bűnöket követhettek a telefonos kampánnyal.

Mint korábban megírtuk, Gyurcsány Ferenc április 24-én közölte Facebook-oldalán, hogy visszaélnek a nevével, csalók az ő nevében azzal hívogatják az embereket, ne oltassák be magukat.

A legfőbb ügyészt párttársa, Vadai Ágnes arról kérdezte, miként ítéli meg a Gyurcsány Ferenc nevében folytatott, őt lejáratni kívánó, megtévesztő telefonos kampányt?

Lát-e olyan üldözni rendelt bűncselekményt, amit a félrevezető telefonos kampány esetleg megvalósít? Amennyiben igen, kíván-e az ügyben eljárást indítani?

Polt Péter a kérdést most is feljelentésként értékelte, azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította. A nyomozó hatóság az érdemi döntés meghozatalához a feljelentés kiegészítését rendelte el, aminek határideje május 30-a.

Vadai Ágnes korábban a Blikknek azt mondta, számára nem kérdés, hogy „miként több más karaktergyilkosságban, ebben is nyakig benne van a Fidesz”, de a Polt Péter vezette ügyészségről „ennél sokkal nagyobb horderejű ügyek is lepattannak”.

A DK politikusa vélhetően éppen ezért a legfőbb ügyésznek már eleve felvázolta, hogy a magukat Gyurcsány Ferencnek kiadó ismeretlen tettesek, szerinte milyen bűncselekményeket követhettek el a megtévesztő telefonokkal.

Tévedésbe ejtették a fölhívottakat, kárt okoztak Gyurcsány Ferencnek, a DK-nak, az együttműködő hat ellenzéki pártnak. Mivel a kormány hamisan oltásellenességgel vádolta az ellenzéki pártokat, a telefonálók pedig politikai hasznot akartak hajtani a kormánypártoknak, ez kimerítheti a csalás törvényi tényállását.

A védőoltás ellen Gyurcsány Ferenc nevében történő érvelés joggal tekinthető ama valótlan tényhíresztelésének, hogy a pártelnök le kívánja beszélni a magyar polgárokat a bizonyítottan hatékony védőoltások elfogadásáról, kockára téve ezzel életüket és egészségüket.

Ez vitathatatlanul alkalmas lenne a becsület csorbítására, és minthogy az aljas cél, a nagy nyilvánosság és a jelentős érdeksérelem egyaránt nehezen cáfolható, mindezzel a rágalmazás minősített esete valósulna meg.

A telefonálók azt a valós tényt, hogy az ellenzéki pártok elítélik a tudományosan nem igazolt hatású vakcinák kormányzati alkalmazását, nagy nyilvánosság előtt, elferdítve híresztelték. A járvány elleni védekezés eredményességét akadályozták. Ezzel Vadai szerint megvalósulhatott a különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik