Belföld

G. Fodor: Orbán állandóan intellektuális izgatottsági állapotban van

Bielik István 24.hu
Bielik István 24.hu

A Telexnek adott interjút G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, akinek  Az Orbán-szabály címmel jelent meg könyve nemrégiben. A beszélgetés fő fókusza a könyv, amelynek ötletéről a politikai tanácsadó úgy fogalmazott:

Tavaly nyáron Schmidt Mária főigazgató asszony felhívott, hogy nem olvasott még jó könyvet az elmúlt tíz évről, és szerinte én alkalmas lennék egy ilyen megírására. Hezitáltam egy darabig, aztán belefogtam.

A könyv elkészítéséhez a XXI. Század Intézettől kapott alkotói ösztöndíjat, a kötet azonban a két műhely – a Századvég és a XXI. Század Intézet – közös gondozásában jelent meg.

A szakember elmondta: a politikai tanácsadás feladatairól, kereteiről nincs közmegegyezés, Magyarországon erről beszélni felesleges. A XXI. Százat Intézetben illetve a Századvégnél a politikai tudás előfeltevéseivel, létrehozásával és ennek következményeivel foglalkoznak, ki-ki a maga módján. De hogy mi hasznosul ebből, az a politikusok felelőssége és szuverén joga G. Fodor szerint, aki azt is elmondta, hogy szokott találkozni Orbán Vikorral. Arra a kérdésre, hogy figyelemmel követi-e, hogy van-e hatása a munkájának, azt válaszolta, hogy ha egy baloldali szakértő ülne a helyében, „ő valószínűleg sokkal inkább meg lenne győződve arról, hogy az ő munkája hasznosul, és felismerései feltétlenül biztos iránymutatóul szolgálnak a politikai cselekvés számára”.

Én ezzel szemben sokkal autonómabbnak gondolom a politikai cselekvőket, különösen Orbánt, aki állandóan, fogalmazzunk így, valamiféle intellektuális izgatottsági állapotban van, ami azt jelenti, hogy állandóan jár az agya, és folyamatosan kész arra, hogy intellektuálisan is feldolgozza, hogy mi történik és mi legyen.

A tét, hogy folytatja-e a Fidesz

A beszélgetésben felmerült, hogy jó ídőzítés-e éppen akkor megjelentetni egy Orbán-korszakról szóló könyvet, amikor az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai szerint 2010 óta az eddigi legszorosabb küzdelem várható, és egy év múlva akár véget is érhet a korszak. G. Fodor azt tapasztalja, hogy a Fideszben eszük ágában sincs vesztesen távozni a harctérről és letenni a fegyvert, „hanem arra készülnek, hogy folytatják – amire szerintem jó esélyük van. A kormánypártok részéről magabiztosságot is érzékelek, minden a folytatás mellett szól”.

Úgy látja, hogy a kétharmad annak a szimbólumává vált, hogy

van egy félelmetesen magabiztos jobboldali többség, amit nem lehet megszorítani, és kormányról is szállítja a kétharmadokat. De az egyébként egy élettel szembeni feltevés, hogy mindig kétharmad lesz. Ilyen a mesében sincs. Ha az lesz, tök jó, én örülni fogok, de a 2022-es választások tétje inkább az, hogy folytatja-e a Fidesz.

A G. Fodor Gáborral készült korábbi interjúnkat itt olvashatja el:

Kapcsolódó
G. Fodor Gábor: Terminátor vagyok
A hűség az első. Az élet előbbre való, mint az elvek. A világon mindenütt kell a lóvé a politikához. A jóisten tudja, hol az Orbán-hatalom vége. Nagyinterjú a miniszterelnök fegyver- és harcostársával, a 888 főszerkesztőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik