Belföld koronavírus

Kínai vakcina: itt a WHO-értékelés

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI
Véd a koronavírus ellen, de a világszervezet még nem ajánlja az időseknek.

Elsőként a Portfolio írt arról Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértőre, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docensére hivatkozva, hogy megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése a kínai vakcináról.

A WHO abban biztos, hogy a Sinopharm vakcina hatásos a COVID-19 megelőzésében 18-59 év között. Közepesen biztos abban is, hogy a súlyos mellékhatások kockázata ebben a korosztályban alacsony. A 60 év felettieknél, a társbetegségekben szenvedőknél ezek egyikét sem tartja eléggé bizonyítottnak.

A WHO nem azt állítja, hogy esetükben a vakcina hatástalan lenne, hanem azt, hogy hatásossága tudományosan nem igazolt.További kutatásoknak kell bizonyítaniuk a védelem időtartamát, az emlékeztető adag szükségességét, a vakcinával összefüggő betegség kockázatát.

Dobson Szabolcs számításai szerint Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalékos a 60-69 évesek, 26,5 százalékos a 70-79 évesek és 10,8 százalékos a 80+ évesek körében.

A Portfolio szerint az eddigi magyar részadatok is azt erősítik, hogy az idősebbeknél alacsonyabb az antitestek szintje, ezért fontos lenne megvizsgálni Magyarországon is,  hogy az oltottaknak megvan-e a megfelelő védettségük.

Kapcsolódó
Orbán Viktort beoltották a kínai vakcinával
A miniszterelnök vasárnap délelőtt kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egyébként éppen arra kérdezett rá Kásler Miklós miniszternél, hogy a kormány miért nem teszteli azokat, akiket a Sinopharm vakcinájával oltottak be.

Mi az oka annak, hogy csak ősszel indulhat el az antitestek kimutatására irányuló vizsgálat?

Rétvári Bence államtitkár érdemben nem válaszolt, de hosszan írt az oltásellenes baloldalról, illetve arról, hogy minden vakcina hatásos.

Kapcsolódó
Egy hét alatt kideríthetnénk, mennyire hatásos a kínai vakcina
Sok magyar lélegezne fel, és jót tenne az oltási kedvnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik