Belföld

Újabb négy évet kaphat egy volt rendőr dandártábornok korrupció miatt

Befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egy volt rendőr főtiszt ellen. Értesüléseink szerint az ügyészség által nem nevesített volt főtiszt Ármós Sándor volt dandártábornok, aki jelenleg is fogházban van egy korábbi korrupciós bűncselekmény miatt.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a korrupciós bűncselekményekkel vádolt volt főtiszt és a bűntársa sem ismerte be a bűnösségét, és mindketten érdemi védekezést terjesztettek elő. Hozzátette, a volt rendőrt négy év fogházra ítélték korábban ugyancsak korrupciós bűncselekmények miatt, jelenleg is ezt tölti.

A vádirat lényege szerint egy 44 éves férfi 2019 júliusában azzal kereste meg a korábbi szomszédját – akiről tudta, hogy korábban a rendőrségen vezető beosztást látott el –, hogy a kapcsolatai révén segítsen neki bemutatni egy találmányát a Belügyminisztériumban.

Ármós ekkor előadott neki egy történetet arról, hogy kétmillió dollárt hagyott rá egy Nigériában élő elhunyt rokona, azonban az örökség megszerzése érdekében az ügyben eljáró külföldi ügyvédnek utalandó nagyobb összegű pénzzel nem rendelkezik.

No, meg is is egyeztek abban, hogy a volt főtiszt felhasználva korábbi kapcsolatait elintézi azt, hogy társa a birtokában lévő technológiát bemutathassa a minisztériumban, s hogy az ellene folyamatban lévő büntetőeljárások megszüntetéssel záruljanak, illetve hogy halasztást kapjon a korábban kiszabott pénzbüntetés fennmaradó részének megfizetésére.

A férfi a közbenjárás ellentételezéseként vállalta, hogy cserébe megszerzi az örökösödési ügylethez szükséges pénzt megszerzi, és két és fél millió forintot bocsátott a volt főtiszt rendelkezésére.

A volt dandártábornok arról tájékoztatta a társát, hogy közbenjárt az ügyek eredményes elintézése érdekében, azonban valójába semmilyen intézkedést nem tett,  s egyetlen hivatalos személyt sem keresett meg.

A nyomozó ügyészség négy év börtönt, négy év közügyektől eltiltást és 500 ezer forintos pénzbüntetést kért Ármósra arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését. Emellett azt is indítványozták, hogy a bíróság rendlejen el  2 és fél millió forintos vagyonelkobzást vele szemben.

Szabadlábon védekező társa sem ma kezdte a szakmát, jelenleg kilenc büntetőeljárás van ellene folyamatban és ezt a bűncselekményt is felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik