Belföld

Hadházy: Minden ötödik forintot ellophattak a Fiumei úti temetőre szánt állami pénzekből

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Polt Péter a múlt héten Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdései nyomán elárulta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Igazgatósága az elmúlt hónapokban széleskörű nyomozást folytatott a Nemzeti Örökség Intézeténél (NÖRI). A legfőbb ügyész közlése szerint az adóhatóság bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vizsgálódott a Fiumei úti nemzeti sírkert és Salgótarjáni úti zsidó temető fenntartását és gondozását végző cégnél. Polt Péter neveket nem árult el, de az kiderült, hogy a nyomozás során négy gyanúsított került „személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés” hatálya alá.

Hadházy hétfő reggeli korrupcióinfóján pontosabb adatokat is nyilvánosságra hozott az ügyről.

Állítása szerint a 2,5 milliárd forint állami forrásból származó temető-fenntartási és -karbantartási megrendelésből több mint 500 milliót loptak el az érintettek fiktív számlák kiállításával.

Hadházy szerint mindez abból a bírósági közleményből derült ki, amelyet az elkövetők letartóztatásának jóváhagyásával kapcsolatban adtak ki még március 19-én. A Pécsi Járásbíróság ugyan nem nevezte meg az állami intézményt, de a részletek teljes egészében megegyeznek a Polt Péter által ismertetett információkkal.

A bírósági közlemény szerint „a Cs. A. elsőrendű gyanúsított nő ügyvezetése alatt álló kft. 2017-ben, majd 2019-ben is nemzeti forráson alapuló közbeszerzési eljárás keretében elnyerte két budapesti temető fenntartási, karbantartási munkálatait. A közbeszerzési eljárás kiírója egy központi költségvetési szerv volt, amelynek műszaki igazgatója Sz. I., másodrendű gyanúsított férfi, az ő helyettese pedig B. A., harmadrendű gyanúsított nő”.

A NÖRI műszaki igazgatója a márciusi rajtaütésig Sz. István volt, pozícióját azóta új kinevezettel töltötték be. Az egyik legnagyobb beszállító pedig a zöldterület-kezelésre specializálódott ForlanaFlow Kft. volt, amelynek Cs. Anikó az ügyvezető-tulajdonosa. A ForlanaFlow 2017-ban és 2019-ben két közbeszerzést nyert el, amelyek végösszege 2,5 milliárd forint körüli összegre volt bővíthető.

A letartóztatások miatt ismertetett nyomozati anyag szerint a közbeszerzésekre szerződtetett kft. az elvállalt munkákat papíron továbbadta olyan alvállalkozóknak, amelyek a feladatok ellátásához többnyire nem is rendelkeztek megfelelő erőforrásokkal, alkalmazottakkal. A cégláncon végigfuttatott pénzt az elsőrendű gyanúsított vette ki készpénzben, majd abból visszaosztott a NÖRI beavatott vezetőinek. Az alvállalkozók 2019 decembere és 2020 decembere között összesen 518,6 millió forint összegben bocsátottak ki valótlan tartalmú számlákat a fővállalkozó kft. részére.

Hadházy arra az érdekes tényre is felhívta a figyelmet, hogy a NÖRI az egyike azoknak az intézeteknek, amelyeket kivett a kormány a megbízhatósági vizsgálatok alól. A módosítás szerint nem vonhatók megbízhatósági vizsgálat alá a következő, a kormány vagy a kormány tagjának irányítása alá tartozó költségvetési szervek és foglalkoztatottjai:

  1. Nemzetstratégiai Kutatóintézet,
  2. Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet,
  3. Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete,
  4. Nemzeti Örökség Intézete,
  5. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár,
  6. Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum,
  7. VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár,
  8. Magyarságkutató Intézet,
  9. Hagyományok Háza,
  10. Országos Idegennyelvű Könyvtár,
  11. Múzeumok,
  12. Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért,
  13. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kivételével a felsőoktatási intézmények.

A megbízhatósági vizsgálat a korrupció elleni fellépés egyik eszköze, amelyet a Nemzet Védelmi Szolgálat végez, hogy kiszűrje, kik azok, akik hivatali helyzetükkel, szolgálati kötelezettségeikkel visszaélve bűncselekményeket követnek el.

A 24.hu megkereste a ForlanaFlow Kft.-t, hogy valóban érintett-e a cég, illetve az ügyvezető-tulajdonos a NAV vizsgálatában. Novák Péter, a cégvezető ügyvédje megerősítette, hogy ügyfelével márciusban közölték a gyanúsítást. A cégvezető jelenleg  bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll, szabadlábon védekezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik