Belföld

Fővárosi kabinetfőnök: Ha ez megvalósul, Budapestnek nem lesz beleszólása a toronyházak építésébe

Nagy Zoltán / MTVA
Nagy Zoltán / MTVA

A kormány legfrissebb tervezete kivenné a fővárosi önkormányzat kezéből a Budapesten építhető épületek magasságának szabályozását – írja Facebook-bejegyzésében Balogh Samu, várostervező, kabinetfőnök. Szerinte a „főváros így többé nem szabhatná meg, hogy hova és milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha a tervezetet elfogadják, a főváros a továbbiakban nem akadályozhatná meg, hogy a Kopaszi-gátnál épülő MOL toronyhoz hasonló épületeket húzzanak fel a városban.”

Kapcsolódó

Karácsony Gergely munkatársa arról is említést tesz, hogy a kormány „márciusban döntött az úgynevezett rozsdaövezeti bizottságok felállításáról, amelyek az önkormányzatok helyett lennének jogosultak dönteni a kormány által rozsdaövezetnek minősített területek beépítéséről. A bizottságba csak és kizárólag kormányzati embereket jelölt a kormány, így az érintett önkormányzatoknak nem lehet majd beleszólása abba, hogy milyen épületek épülhetnek a saját területükön.”

A legújabb tervezet azt célozza, hogy a fővárosi önkormányzat többet ne határozhassa meg, hogy milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha ez megvalósul, a főváros vezetésének többé nem lehet beleszólása abba, hogy a MOL toronyhoz hasonló monstrumok épüljenek-e Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik