Belföld europoli

A magyarok egyre jobban bíznak az EU-ban és egyre kevésbé a kormányukban

JOHANNA GERON / POOL / AFP
JOHANNA GERON / POOL / AFP

Az európaiak majdnem fele (49 százalék) bízik az Európai Unióban, ez hatszázalékos növekedés a legutóbbi, tavaly nyári felmérés óta és 2008 tavasza óta ez a legmagasabb eredmény, írja a Hvg.hu az Eurobarometer legújabb közvélemény-kutatása alapján. A nemzeti kormányokba (36 százalék) és a nemzeti parlamentekbe (35 százalék) vetett bizalom csökkent, bár mindkettő magasabb szinten maradt 2019 őszéhez képest.

A felmérésben megkérdezett magyarok 39 százaléka inkább bízik, 56 százaléka inkább nem bízik az Orbán-kormányban. A tavaly nyárihoz képest a bizalom hét százalékkal csökkent, és a bizalmatlanság nyolc százalékkal nőtt (van nem válaszol opció is).

Az EU-ban viszont az uniós átlagnál tíz százalékkal jobban bíznak a magyarok, 59 százalékban. Ez hat százalékot növekedett tavaly óta. Már csak a megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy nem bízik az unióban.

A magyarok többsége szerint jelenleg az egészség a legfontosabb nemzeti kérdés, második helyen a megélhetési költségek, harmadikon pedig a gazdasági helyzet végzett. Mindössze hét százalék mondta azt, hogy a migráció a legnagyobb gondok között van.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik