Belföld koronavírus

Szabadnapot kaphatnak a fővárosi cégeknél dolgozók, ha elmennek oltatni

MTI / Krizsán Csaba
MTI / Krizsán Csaba

Karácsony Gergely azt javasolta a fővárosi cégek vezetőinek, hogy adjanak szabadnapot azoknak a munkavállalóiknak, akik elmennek beoltatni magukat – ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes mondta el egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A végső döntést ebben a cégvezetők hozhatják meg, hiszen munkáltatókként jogszerűen csak ők rendelkezhetnek erről.

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy nem csak ez bizonyítja szerinte, hogy egyáltalán nem oltásellenesek, ahogy azt a nagy hangerővel zajló kormánypárti kampány állítja az ellenzékről. Elmondta, hogy már február 1-je óta zajlik Budapesten az oltásokat népszerűsítő kampányuk: 600 plakáton, 12 ezer szórólapon, több ezer matricán, és újsághirdetésekben népszerűsítették a koronavírus elleni oltásokat. Valamint közismert emberekkel készített videóban is igyekeztek minden fővárosit arra buzdítani, hogy oltassa be magát.

Kiss Ambrus azt is felemlegette, hogy már régóta jelezték a kormánynak, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is segítenének az oltási terv végrehajtásában, azonban a kormány nem élt ezzel a felajánlott segítséggel.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a hajléktalanellátó- és a szociális intézményekben is elvégeznek több ezer antitest-tesztet, hogy felmérjék, mennyire védettek az ott dolgozók, és bentlakók. Ez a vizsgálat nem mutatja ki feltétlenül, ha valaki védett – mert másfajta, például sejtes immunitás is kialakulhat egyes vakcináktól –, azonban az ilyen helyeken dolgozókat Pfizer-, illetve Moderna-vakcinával oltották, és az ő esetükben működik ez a fajta vizsgálat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik