Belföld

Tagadja tettét a kétéves öccsét kanálisba fojtó 13 éves fiú, a maximális büntetést kérték rá

Többszörösen minősített emberölés miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség azzal a 13 éves fiatallal szemben, aki két évvel ezelőtt szennyvízaknába dobta a kétéves kistestvérét Taktaharkányban.

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a fiatalkorúval szemben kiszabható maximális, azaz négy év javítóintézeti nevelést kérték a fiatalra arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is.

A fiú az édesanyjával, annak élettársával, valamint hat kiskorú testvérével élt együtt egy taktaharkányi családi házban. Az ominózus napon szülői felügyelet nélkül játszott a kiskorú testvéreivel és unokatestvéreivel. A gyermekek között volt a kétéves kisöccse is.

A szóvivő elmondása szerint a fiú féltékeny volt rá, mert amíg neki a kukákhoz kellett járnia, hogy ennivalót és ruhát találjon magának, addig a kistestvéréről rendesen gondoskodtak, és mindent megkapott.

A gondozási kötelezettségük elmulasztása miatt a fiú anyjával és élettársával szemben is elkülönített eljárás folyik kiskorú veszélyeztetése miatt. De hogy a történteknél maradjunk: a fiú játék közben levette az  udvaron lévő szennyvízakna fedelét, majd bedobta a kistestvérét a fekáliával teli derítőbe, aztán visszarakta a tetőt, és egy biztosító követ tett rá, majd anélkül, hogy bárkinek szólt volna, bement a házba.

Az eltűnt gyermeket több óra múlva kezdte keresni a család, és miután a cipőjét az akna mellett meglátták, átkutatták a szennyvíztárolót, amelyből kiemelték az élettelen testét. A gyermek halálát fulladás okozta, életének megmentésére csak akkor lett volna esély, ha még a fej elmerülése előtt kimentik.

A szóvivő elmondta még: a fiú tagadta, hogy ő dobta volna a szennyvízaknába a kétéves kistestvérét. Az ügyészség négy év javítóintézeti nevelést kért rá arra az esetre, ha változtat a vallomásán, és mindent a váddal egyezően bevall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik