Belföld

Karácsony Gergely: Lakájtempó, árulás, aljasság

Karácsony Gergely / Facebook
Karácsony Gergely / Facebook
A főpolgármester együttérez a lecserélt kormánybiztossal, de nem enged a diákváros ügyében.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált arra, hogy Orbán Viktor elvette Fürjes Balázstól a Budapest Diákváros és a Fudan Egyetem ügyét. A főpolgármester nyilvánvalóvá tette, Palkovics László miniszternek sem fog engedni, egyetlen négyzetmétert sem hagy elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből.

Szerinte a mostani személycsere arra utal hogy a kormány még saját embereit sem kíméli,

hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket. Először több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügyét dobta sutba, majd megalázta saját kormányának tagjait is.

Fürjes és Vitézy urak méltatlan helyzete iránti együttérzésemmel együtt is újra csak azt tudom mondani: kitartok a Budapesti Diákváros, vagyis több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügye mellett. És nem engedek.

A főpolgármester szerint a kínai párt irányítása alatt álló Fudan Egyetem Budapestre telepítése,

mint cseppben a tenger mutatja, miféle »kormányzás« is folyik Magyarországon. Először a kormány megállapodást köt 2019-ben az új fővárosi városvezetéssel többek között a Budapesti Diákvárosról. Olcsó lakhatást a magyar fiataloknak, egészségügyi fejlesztéseket, a Budapesti Nagyerdő zöldfejlesztését tudtuk kiharcolni, és azt, hogy a kormánynak olyannyira fontos stadion úgy épüljön meg, hogy kilenc napig kiszolgálja az atlétikai vb-t, de utána legalább 90 évig a ferencvárosiak és általában a budapestiek szabadidejét, szórakozását, sportolási lehetőségeit biztosítsa.

Megállapodtak, aláírták, a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is dokumentumba foglalta, majd Orbán Viktor az egészet „elárulta az első szembejövő kínai delegációnak. Titokban hozott kormányhatározattal a Budapesti Diákváros területét odaígérte egy olyan kínai egyetemnek, amely kartája szerint a kínai kommunista párt iránymutatásai alapján működik, amelyet kínai vállalatok építhetnek meg 500 milliárdos kínai gigahitelből, amelynek árát persze a magyar adófizetőknek kell évtizedekig törleszteniük.”

Karácsony ezt aljasságnak nevezi, mint írja, ők semmi máshoz nem ragaszkodtak, csak az adott szóhoz, a megkötött megállapodáshoz. Mint írta, a Fürjes Balázs és Vitézy Dávid által bemutatott tervek  – amelyek szerint a Diákváros és kínai egyetem is megépülhet – nem voltak többek blöffnél.

A kínai egyetemet a kollégiumok helyére szánják és miután ez kiderül, „késő éjszaka megjelenik egy kormányhatározat a közlönyben, amely lenullázza azt a munkát, azt a több százmillió forintot, amelyet Fürjes államtitkár és csapata a Diákváros terveire fordított eddig, és az egészet odaadja a miniszterelnök kedvenc végrehajtójának Palkovics miniszternek”. A főpolgármester szerint a kormányhatározatból a személycserén túl az is világosan kiderül az is, a Budapesti Diákváros helyére akarják erőltetni a kínai egyetemet.

Kapcsolódó
„Ön szégyent hoz a saját hazájára” – levelet, iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak
Fekete-Győr András szerint a kormányfő teljesen eltévedt, elfelejtette, hogy Magyarország helye Nyugaton van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik