Belföld

Orbán Viktor felszabadította a SZÉP-kártyát

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Tíz nap múlva az alszámlák átjárhatóvá válnak.

A koronavírus-járvány miatt sok embernek okozott komoly gondot, hogy béren kívüli juttatása felhalmozódott, ugyanis a veszélyhelyzet miatt a SZÉP-kártyákról nem lehetett úgy költeni, mint korábban.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet átmenetileg orvosolja ezt a  helyzetet, év végéig biztosítja az alszámlák közötti átjárhatóságot, vagyis bármelyik alszámláról lehet költeni bármilyen, a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának megfelelő célra.

A Magyar Közlönyben kihirdetett módosítás tíz nap múlva teszi lehetővé, hogy az eredeti szerződéstől eltérően a szolgáltató elfogadja a nem a tevékenységi körébe tartozó alszámlán lévő egyenleget, a kártyabirtokos pedig az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt másik alszámlánál meghatározott szolgáltatásra is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja.

Ez azt jelenti, hogy például a szálláshely alszámlán lévő összegeket  (amelyeket a veszélyhelyzet alatt a legnehezebben lehetett elkölteni) éttermi, vagy egyéb vendéglátásra, például elvitelre, kiszállításos ételre (később teraszos fogyasztásra) is lehet majd költeni.

Korábban az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy az alszámlákon bentragadt összegeket szabadítsák fel – ez most részben teljesülhet a kormányrendelettel. A párt közleményben tudatta, üdvözöli, hogy a kormány szabaddá teszi az átjárhatóságot az alszámlák között.

Az MSZP ugyanakkor megkésettnek tartja a döntést, hiányolja  törvényjavaslata harmadik elemét, azt, hogy a SZÉP-kártyák felhasználhatóságát terjesszék ki élelmiszer-vásárlásra is. Mint írták, ez az emberek, családok, kiskereskedők és vendéglátósok érdekeit szolgálná.

Kapcsolódó
November óta most jutott újra az eszébe a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben nehéz a SZÉP-kártyákról költeni
Tavaly november óta tart a veszélyhelyzet, de csak az idén március 28-tól nem számíthatnak fel díjat a szolgáltatók a lejárt egyenlegekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik