Belföld koronavírus

Kásler Miklós leoltja a bírálókat és 11-est ad

Bielik István /24.hu
Bielik István /24.hu
„Van az a magyar fiú Amerikában”. A világhírű kutató, Barabási Albert-László így került be a miniszteri sikerjelentésbe.

„Szégyellje magát, aki az egészségügy helytállását tagadja!” Ezzel a címmel jelent meg nagyinterjú a Mandinerben Kásler Miklóssal, aki a lemondását követelőknek a nagyon hosszú beszélgetés végén megüzeni, elve, ha elkezd valamit, végig is viszi. Egyébként sem  érdeklik nagyon a kritikák, támadásokkal, vagdalkozásokkal nem foglalkozik.

Az emberi erőforrások minisztere a magyar járványkezelés elmúlt egy évében rendkívüli sikernek tartja az első fázist és a mostani oltási tempót. Idézzük.

Van az a magyar fiú Amerikában, aki a hálózatok matematikáját dolgozta ki (a világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László – a szerk.). Amikor a járvány kezdetén beszéltem vele, ott ült mellette az olasz munkatársa, és amikor mondtam a magyar adatokat, alig hitte el.

Kapcsolódó
Barabási Albert László: A járvány mindenkit kicsit hálózatkutatóvá tett
A hálózatkutatás az utóbbi pár évtizedben vált elismert tudományággá, mára viszont már nélkülözhetetlenné vált a járványkezeléstől az agykutatásig. De vajon pár év múlva tényleg a gondolatainkkal vezetjük majd az autónkat?

Az mindenképpen érdekes, hogy Kásler miniszter

egy tízes skálán tíz plusz egyest ad az első hullám kormányzati intézkedéseire, a második, harmadik hullám idején hozott döntések értékelését azonban nem számszerűsíti.

Az erre vonatkozó kérdésre kitérő választ ad, azt mondja, a brit mutáns gyors terjedésekor is időben, jól döntöttek a szigorításokról. Érvel a nemzeti konzultációval, a gazdaság helyzetével, és a „mi lett volna, ha” kategóriájába sorolja a kérdést, hogy több életet lehetett volna megmenteni, ha másfél héttel korábban döntenek a zárásról.

Kásler Miklós szerint a mostani az nem nyitás, csak enyhítés, amit az is indokol, hogy 3,5 millió magyarnak legalább 90%-os a védettsége. (Ő az első oltáson átesetteket is beleszámolja Duda Ernő immunológus professzorral ellentétben.)

Az egyes országok eltérő statisztikai módszereivel magyarázza, hogy a nemzetközi összevetésben magas a magyar halálozási arány, illetve azt mondja, nálunk

sokan szenvednek oyan betegségekben, amelyek a koronavírus-halálozás szempontjából rendkívül magas kockázzattal bírnak.

Az egészségügyi ellátórendszer jó állapotban van, szerinte szó sincs arról, hogy ne tudnák ellátni a betegeket, bár elismeri, van a kórházak leterheltsége között különbség.

Összességében a magyar egészségügy kiválóan helytáll. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az szégyellje magát.

A miniszter az interjúban hosszan beszél az oltás fontosságáról, az őt ért bírálatokról, elmagyarázza, miért nem engedik be a sajtót (kivéve az állami tévét) a kórházakba forgatni.

Kásler Miklós egy újabb járványnál legfeljebb apró dolgokban változtatna, alapvetően elégedett önmagával, szerinte adott pillanatban, adott ismeretei birtokában jó döntéseket hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik