Bielik István /24.hu
Belföld koronavírus

Kásler Miklós leoltja a bírálókat és 11-est ad

„Van az a magyar fiú Amerikában”. A világhírű kutató, Barabási Albert-László így került be a miniszteri sikerjelentésbe.

„Szégyellje magát, aki az egészségügy helytállását tagadja!” Ezzel a címmel jelent meg nagyinterjú a Mandinerben Kásler Miklóssal, aki a lemondását követelőknek a nagyon hosszú beszélgetés végén megüzeni, elve, ha elkezd valamit, végig is viszi. Egyébként sem  érdeklik nagyon a kritikák, támadásokkal, vagdalkozásokkal nem foglalkozik.

Az emberi erőforrások minisztere a magyar járványkezelés elmúlt egy évében rendkívüli sikernek tartja az első fázist és a mostani oltási tempót. Idézzük.

Van az a magyar fiú Amerikában, aki a hálózatok matematikáját dolgozta ki (a világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László – a szerk.). Amikor a járvány kezdetén beszéltem vele, ott ült mellette az olasz munkatársa, és amikor mondtam a magyar adatokat, alig hitte el.

Kapcsolódó
Barabási Albert László: A járvány mindenkit kicsit hálózatkutatóvá tett
A hálózatkutatás az utóbbi pár évtizedben vált elismert tudományággá, mára viszont már nélkülözhetetlenné vált a járványkezeléstől az agykutatásig. De vajon pár év múlva tényleg a gondolatainkkal vezetjük majd az autónkat?

Az mindenképpen érdekes, hogy Kásler miniszter

egy tízes skálán tíz plusz egyest ad az első hullám kormányzati intézkedéseire, a második, harmadik hullám idején hozott döntések értékelését azonban nem számszerűsíti.

Az erre vonatkozó kérdésre kitérő választ ad, azt mondja, a brit mutáns gyors terjedésekor is időben, jól döntöttek a szigorításokról. Érvel a nemzeti konzultációval, a gazdaság helyzetével, és a „mi lett volna, ha” kategóriájába sorolja a kérdést, hogy több életet lehetett volna megmenteni, ha másfél héttel korábban döntenek a zárásról.

Kásler Miklós szerint a mostani az nem nyitás, csak enyhítés, amit az is indokol, hogy 3,5 millió magyarnak legalább 90%-os a védettsége. (Ő az első oltáson átesetteket is beleszámolja Duda Ernő immunológus professzorral ellentétben.)

Az egyes országok eltérő statisztikai módszereivel magyarázza, hogy a nemzetközi összevetésben magas a magyar halálozási arány, illetve azt mondja, nálunk

sokan szenvednek oyan betegségekben, amelyek a koronavírus-halálozás szempontjából rendkívül magas kockázzattal bírnak.

Az egészségügyi ellátórendszer jó állapotban van, szerinte szó sincs arról, hogy ne tudnák ellátni a betegeket, bár elismeri, van a kórházak leterheltsége között különbség.

Összességében a magyar egészségügy kiválóan helytáll. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az szégyellje magát.

A miniszter az interjúban hosszan beszél az oltás fontosságáról, az őt ért bírálatokról, elmagyarázza, miért nem engedik be a sajtót (kivéve az állami tévét) a kórházakba forgatni.

Kásler Miklós egy újabb járványnál legfeljebb apró dolgokban változtatna, alapvetően elégedett önmagával, szerinte adott pillanatban, adott ismeretei birtokában jó döntéseket hozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.