Belföld koronavírus

Öt szakszervezeti szövetség közösen kéri, hogy még ne nyissák ki az iskolákat és az óvodákat

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Öt szakszervezeti szövetség közös nyilatkozata szerint a koronavírus-járvány miatt a gyerekekre is veszélyes az óvodák és az általános iskolák kinyitása, számolt be az MTI.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint üdvözölendő és helyes lépés, hogy a kormány a 9-11. évfolyamon a távoktatás fenntartása mellett döntött. A jelenléti nevelés-oktatási feladatok ellátása ugyanakkor a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok alapján az óvodákban és az általános iskolákban sem indokolt – írták.

Ismertették: a Pedagógusok Szakszervezetének felmérései és vizsgálatai alapján a pedagógusok 81 százaléka egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban a tanítványait jelenléti oktatás mellett, 87 százaléka pedig még nagyon korainak tartja az oktatási-nevelési intézmények újranyitását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata szerint jelenleg az óvodai ellátásban a gyermekeknek mindössze 6-8 százaléka, míg az általános iskolás korú gyermekeknek alig 1 százaléka igényli az óvodai és iskolai felügyeletet.

A nyilatkozatot aláírók álláspontja szerint ez – a járvány jelenlegi adatai alapján – meggyőző érv a további zárvatartás mellett. A gyermekek felügyeletét az oktatási-nevelési intézményekben továbbra is biztosítani kell.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy nincsenek külön szülők és külön munkavállalók, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjainál egyszerre jelentkezik a járvány veszélye, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a törekvés a munkahely megőrzésére. “Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a jelenlegi helyzetben sem” – írták.

Hozzátették: a magyar szakszervezeti konföderációk ezért továbbra is a mellett érvelnek, hogy a munkavállalók bérköltségeit vállalja át az állam, ha az egyik szülőnek a kiskorú gyermekével otthon kell maradnia a járványügyi intézkedések miatt.

A nyilatkozatot Csóti Csaba, a SZEF, Kuti László, az ÉSZT, Doszpolyné Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke írta alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik