Belföld

Nézőpont: Orbán (44%), Jakab (10%), Karácsony (7%)

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A kormányközeli kutatóintézet szerint a teljes népesség körében a Fidesz elnöke utcahosszal vezet az összes miniszterelnök-jelölt között.

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a teljes felnőtt népesség 44 százaléka azt szeretné, ha Orbán Viktor maradna a kormányfő. 30 százalék nevezett meg mást. A Magyar Nemzetnek készített felmérés szerint e körben a legnépszerűbb ellenzéki Jakab Péter (10%), mögötte Karácsony Gergely (7%) áll.

Azt, hogy ki lesz a kormányfő kihívója előválasztás dönti el, noha az ellenzékiek 15 százaléka szerint végül nem lesz közös miniszterelnök-jelölt. Jelenleg a kormánykritikusak körében a Jobbik elnöke a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt (21%). Őt Karácsony Gergely követi (14%), de Jakab Pétert kevesebben tartják esélyes befutónak, mint ahányan támogatnák, míg a főpolgármesternek többen vannak a támogatóinál az őt esélyesnek tartók.

Az ellenzéki szavazók között Márki-Zay Péter 8, Dobrev Klára 7, Fekete-Győr András 4 százalékon áll, és

a kormánykritikusok 15 százaléka jelezte azt, hogy más – meg nem nevezett – jelöltre szavazna.

A Nézőpont Intézet az esélyeknél azt mérte, hogy Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát (ők még nem jelentették be indulásukat) három-három százalékponttal többen tartják esélyesnek (17, illetve 10 százalék), mint ahányan szavaznának rájuk, míg Jakab Péternek egy százalékponttal kisebb esélyt (20 százalék) adnak, mint ahányan szavaznának rá.

 

A többi jelöltnek komoly esélyt nem adnak az ellenzéki választók, így az intézet szerint elsősorban az lesz a kérdés, hogy Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András kinek a támogatására szólítja fel híveit. Nyilatkozataik alapján elsősorban Karácsony Gergely bízhat a plusztámogatásban.

Kapcsolódó
Három miniszterelnök-jelölt juthat tovább az előválasztás második körébe
Az ősszel tartana előválasztást az ellenzék 106 egyéni jelöltről, illetve a közös miniszterelnök-jelöltről. Egyelőre hárman szálltak ringbe, de ez még nem a végleges névsor.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása március végén 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik