Belföld

Feriből Gyurcsány úr lett – Bayer Zsolt mégis újabb nyílt levelet írt a DK elnökének

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
16 éve is megtette. Akkor azt írta, utoljára levelez Ferenccel.

A Magyar Nemzetben Bayer Zsolt, mint a lap főmunkatársa írt Gyurcsány Ferencnek nyílt levelet. (Ezt korábban is megtette, de akkor Fidesz-alapítóként, tegeződve).

Miután a DK elnöke szerdán a parlamentben gyilkossággal vádolta, börtönnel fenyegette a kormány képviselőit, a Gyurcsány urat megszólító terjedelmes, idézetektől hemzsegő írásában a publicista szembesíti a volt miniszterelnököt a bűneivel, miközben azt ígéri, életében először és feltehetően utoljára, emberszámba veszi.

A 15 évvel ezelőtti nyílt leveléhez hasonlóan ezúttal is előkerül a DK elnökének apósa, ám újdonság a Bayer által felállított kórkép: „kognitív disszonancia, borderline szindróma, kisebbségi komplexus”, amivel Gyurcsány küzd és ami miatt nem is lehet hibáztatni.

Ön ugyanis egy moral insanity. Ez pedig az elmebaj egyik formája.

Bár szerinte ezek alapján minden normális ember hajlamos lenne arra, hogy megszánja Gyurcsányt, ez nagy hiba lenne, mert noha  „tényleg súlyos elmebeteg”, szabadlábon van, nem zárták be, és a parlamentben fenyegetőzhet, amit komolyan kell venni.

Arra kéri a DK elnökét, egyre ritkább tiszta pillanataiban régi és újdonsült elvtársait is intse önmérsékletre, önfegyelemre mert ők így együtt (az ellenzéki összefogás) számára

a polgárháború előérzete. Az pedig komoly dolog. Vegyenek vissza, mert a harag rossz tanácsadó!

Szerinte Gyurcsány Ferenc sem gondolja komolyan, hogy egy esetleges kormányváltás után

nagyjából hárommillió ember nézné ölbe tett kézzel, hogy

a mostani ellenzék beváltsa fenyegetéseit. A legegyszerűbb az lenne, ha a normalitás (értsd: a Fidesz) győzne jövő tavasszal, de készülni kell „a tragikus forgatókönyvre is”.

Bayer ezért újra arra kéri Gyurcsányt, figyelmeztesse önmagát és elvtársait is a szükséges óvatosságra.

Vegyenek vissza, Gyurcsány úr, mert a harag nekünk is rossz tanácsadó. S jelen pillanatban önök kizárólag a haragunkat szítják. Ne tegyék. Jobb lesz úgy mindannyiunknak.

Bayer Zsolt 2005. novemberében tegeződve, nem újságíróként, hanem a Fidesz egyik alapítójaként szintén a Magyar Nemzetben írta meg első nyílt, akkor utolsónak szánt nyílt levelét Bayer Zsolt, aki Gyurcsány Ferenc akkor nyilvánosságra került levelei miatt állította szembe a Fidesz megalapítását azzal, hogy „Feri” „egy gyáva, sunyi KISZ-csávó” volt, aki része volt „Kádár bácsi emésztőgödrének”.

Kapcsolódó
Két Magyarország találkozása: végleg leszámol ellenzékével Orbán Viktor, vagy leváltják a Fideszt?
Egy év múlva rendezik a 2022-es országgyűlési választást, amelyen a rendszer történetében először van reális esélye az ellenzéknek a Fidesz leváltására. Mik az esélyek? Min bukhat a kormányfő, min nyerhet ellenzék?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik