Belföld koronavírus

PDSZ: Az április 19-ei nyitás orosz rulett a tanárokkal és a diákokkal

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„A pedagógusok ugyan az utolsó pillanatban megkaphatták a soron kívüli oltást, sokan azonban még mindig nem kerültek sorra, noha regisztráltak” – nyilatkozta a 168.hu-nak Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki szerint nagyon veszélyes mindenkire nézve, ha a kormány szándékának megfelelően április 19-én nyitásra kötelezik az intézményeket.

„Ez a 19-ei nyitás tulajdonképpen orosz rulett a tanárokkal, a diákokkal és az idén érettségizőkkel szemben. Mert az, hogy a pedagógusok megkapták az első oltást, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ők teljesen védettek lennének, és nem jelenti azt, hogy ők nem hordozhatják a vírust, tehát akár terjeszthetik a gyerekek körében. Ebben a hullámban pedig egyre több fiatalról hallani, hogy súlyos állapotba kerül” – mondta a szakszervezet elnöke.

Komjáthy Anna hivatkozott a PDSZ több mint ötezer fő részvételével zajlott, március végén lezárult kutatására, amiből kiderült: tízből több mint hat oktatásban dolgozó fél attól, hogy elkapja a koronavírust, 84 százalék pedig nem látja biztosítottnak a biztonságos és egészséges munkavégzési feltételeket.

Azt reméljük, hogy ezek az eredmények elegendőek lesznek ahhoz, hogy az oktatási kormányzat elfogadja azt az álláspontot, hogy 19-én lehetetlen a nyitás.

Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a tanárok nem akarnak dolgozni, hanem arról, hogy továbbra is digitális munkarendben akarnak tanítani, elkerülendő egy negyedik hullámot.

„Többektől halljuk, hogy ha 19-én valóban nyitnak az iskolák, akkor elmennek táppénzre vagy kivesznek szabadságot. Vagyis semmilyen oktatás sem lesz. Ha marad a digitális oktatás, akkor viszont mindenki biztonságban taníthat és tanulhat” – mondta a PDSZ elnöke, majd kitért az érettségizőkre is.

„Tíz nappal az érettségi kezdete előtt épp csak azt érik el, hogy összefertőzzék egymást a gyerekek. Akkor pedig nem tudnak levizsgázni, főként nem a hagyományos módon, ahogy most egyelőre tervben van. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az érettségit el kellene halasztani egy hónappal. Ez senkinek nem okozna különösebben semmiféle sérelmet, azonban akkorra már biztonságos környezetet lehet teremteni mindenki számára.”

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik