Belföld

„Ez a magyar kollégákról szól” – Megszólalt az újságíró, akinek az volt a „bűne”, hogy kérdezni merészelt a Fidesztől

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A közmédia külön, lejárató anyagot szánt annak az osztrák újságírónak, aki feltett pár kérdést a Fidesznek.

Franziska Tschinderle-t a magyar közmédia Híradója szerdán azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

Tschinderle „bűne” például az volt, hogy megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül. Erre hangzott el a 118 milliárd forintból fenntartott közmédiában, hogy „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentik, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül. Az osztrák újságíró nevét is közzétették a lejárató, propagandisztikus anyagban.

Az eset kapcsán a hvg.hu megkereste Franziska Tschinderle-t, aki rendszeresen ír Magyarországról. Aki úgy fogalmazott:

Ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik