Belföld koronavírus

A tanárok megakadályozhatják a korai iskolanyitást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A jelenléti oktatás április 19-től a jogszabályok betartásával is megakadályozható.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a tanárok meg tudják akadályozni, hogy április 19-én a kormány megnyissa az iskolákat. Mint írták, a korainak tartott nyitást a pedagógusok és a szülők nagy része elutasítja, de a hatályos jogszabályokra hivatkozva a jelenléti munkavégzés megtagadható.

Kapcsolódó
Nem megyünk suliba április 19-től! – üzent a diákmozgalom
Azt követelik a kormánytól, ne vezesse be a kötelező jelenléti oktatást két hét múlva.

Fontos, hogy a tanárok nem a munkavégzést tagadják meg, a digitális munkarendben továbbra is a munkáltatók rendelkezésére állnak! 

A nedolgozzingyen.hu oldalon közzétették azt a levelet, amit ehhez alá kell írniuk a tanároknak. Fel kell hívni a figyelmet, hogy a törvény szerint a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

Ugyanakkor az

Mt. 54. § (1) bekezdése szerint a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Az Mt. 54. § (2) bekezdése szerint a munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, a munkavállaló életét, testi épségét, egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A PDSZ szerint az iskolák megnyitása kockázatos, mert

  • a frissen beoltott nevelési-oktatási dolgozók védelme még nem alakulhat ki,
  • a brit variáns fertőzőképessége – a kormány szerint is – sokkal magasabb, mint a korábbi változaté,
  • gyorsabban terjed gyerekek, fiatalok körében, mint korábban,
  • nem szavatolható a munkavállalók, diákok, családjaik biztonsága,
  • míg a boltokban 10 négyzetméterenként egy maszkos vásárló lehet, 50 négyzetméteres tanteremben harmincan is lehetnek  úgy, hogy még a maszkviselés sem kötelező előírás.
Kapcsolódó
PDSZ: Az április 19-ei nyitás orosz rulett a tanárokkal és a diákokkal
A szakszervezet elnöke szerint lehet, hogy semmilyen oktatás nem lesz, mert a tanárok inkább táppénzre vagy szabadságra mennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik