Belföld koronavírus

Operatív törzs: aki regisztrál oltásra, hamarosan sorra kerül

24.hu
24.hu

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját azzal kezdte György István, hogy már minden negyedik magyar kapott legalább egy oltást. Az államtitkár kijelentése a Magyarországon élőket számolva igaz, mert 2,5 millió beoltottnál tartunk. Ez volt a célszám, amihez a nyitás elkezdését kötötte a kormány.

Kapcsolódó
Indul a fokozatos nyitás: ezek a szabályok érvényesek mától
Kinyithatnak az egy hónapja bezárt üzletek, szolgáltatók, később kezdődik a kijárási tilalom.

Aki regisztrál az oltásra, az hamarosan sorra kerül

– állította György István.

Múlt héten körülbelül 66 ezer pedagógust oltottak be soron kívül, korábban pedig  már megkapta 34 ezer tanár az oltását. További százezer pedagógus kap majd jövő hétre is behívót, őket is Pfizerrel oltják. A szerdán érkezett 250 adag Pfizer-vakcinával a tanárokon kívül második körös oltásokat fedeznek, ezen kívül 32 ezer adag marad.

„Eddig 3,9 millióan regisztráltak, és 1,6 millióan még mindig várnak az oltásra” – mondta az államtitkár. Csakhogy így nem jön ki a matek, mert már 2,5 millió felett jár a legalább egy vakcinával beoltottak száma. (Nem világos, hogy az oltási munkacsoport vezetője melyik számot rontotta el, de mivel az elmúlt napokban 3,8 millió regisztráltról számoltak be, valószínűbb, hogy a számuk nem emelkedett rögtön 4,1 millió fölé.)

Müller Cecília arról beszélt, hogy stagnálást észlel a járvány terjedésében. Ugyan kevés fertőzöttet regisztrálnak az elmúlt napokban, de sokan vannak kórházban, emelte ki az országos tiszti főorvos. A szerdai magas halálozási számot szerinte „részben adattorlódás” magyarázza.

Kapcsolódó
Koronavírus: 300 felett a halottak száma
Kevés új fertőzöttet találtak, de 1200-nál többen vannak kórházban.

A főorvos elmondta, hogy valóban több fiatal kerül a brit mutáns miatt kórházba, mint annak megjelenése előtt, de hozzátette, hogy a  fiatalabb kórházba kerülők között is nagyon gyakori valamilyen krónikus betegség (ezek közül kiemelte a cukorbetegséget és a kóros elhízást).

Müller Cecília kitért arra is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség még nem foglalt hivatalosan állást abban, hogy van-e összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés között. Azt mondta, a magyar hatóságok követik majd a gyógyszerügynökség ajánlását.

Az tiszti főorvos arról is beszélt, hogy hamarosan tetőzhet a járvány, de még nagyon magasak a járványügyi adatok, és ez egy darabig még szerinte így is marad, ezért fontos betartani továbbra is a szabályokat.

A sajtótájékoztatón egyetlen kérdést olvastak fel, a Pesti Srácokét. Azt kérdezték, milyen gyógyszert lehet még szedni a favipiravir mellett, ha megbetegszünk. Müller Cecília elismételte, amit már jó néhányszor elmondott: kérdezzük a háziorvosunkat. Egyébként meg a vitaminokbol és az ibuprofenből nem lehet baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik