Belföld koronavírus

Március közepén másfélszer annyi 65 év alatti halt meg, mint egy évvel korábban

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
December végén, az oltások kezdetekor még a 64 évesnél idősebbekre volt igaz ez az állítás, azóta megfordult a tendencia.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a március második hetére vonatkozó halálozási statisztikáját, amiből kiderül, hogy március 8-a és 14-e között a negyedével többen haltak meg, mint 2020 tizedik hetében: míg idén 3211 ember vesztette életét (ebből 1095-en igazolt koronavírus-fertőzést követően), addig tavaly 2605 (amiből akkor egy sem Covid-19 miatt halt meg). Kicsit árnyaltabb a kép, ha két csoportra bontjuk az elhunytakat életkor alapján a betöltött 65. életévnél.

Grafikánkon látszik, hogy a narancs színnel jelzett 65 évesek, illetve annál idősebbek január végéig az előző évhez viszonyítva többen haltak meg, mint a fiatalabbak. Esetükben egyetlen olyan hét volt, amikor kevesebben haltak meg, mint 2020-ban, míg a 65 év alattiaknál három is. Az idősek és a 60 év alattiak krónikus oltása után egymást váltogatják a görbék, az utolsó vizsgált hétben viszont toronymagasan lekörözik a 65 évesnél fiatalabbak az időseket: közel másfélszer annyian (+46,1 százalék) haltak meg, mint egy évvel korábban, míg a nyugdíjas korúak esetében ez az érték alig 18 százalék volt.

A vizsgált tizenegy hétben 2020 végétől számítva 6572 65 év alatti hunyt el, ami tíz százalékkal több, mint az egy évvel korábbi időszakhoz tartozó adat (5936). Az idősebb csoportban némileg többen haltak meg: a 23 214 elhunyt száma 14 százalékkal, 26 563 főre nőtt. A legtöbb áldozatot a december végétől március közepéig tartó időszakban március tizedikén jelentették: előző nap 179-en haltak meg, és mivel azóta két olyan nap is volt, amikor háromszáznál több koronavírus-halottat jelentettek, köztük a mai, a következő hetek statisztikái reprezentatívabbak lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik