Belföld

Hivatali visszaélés miatt feljelentették a házromboló kompolti polgármestert

A Magyarországi Roma Parlament Egyesület feljelentette Balázs Zoltán kompolti polgármestert hivatali visszaélés és rongálás megalapozott gyanúja miatt – tudta meg a 24.hu.

Lapunk írta meg, hogy a lottónyereményeiről elhíresült polgármester a lakók távollétében dózeroltatta le a település egyik lakóházát, amelyet addig egy háromtagú család használt. A rossz állapotú épületben az elmúlt egy évben a helyi roma közösség egyik tagja, Szűcs Georgina lakott gyermekével és élettársával.

Szűcs Georgina egy másik megyében jutott munkához, ezért a család huzamosabb ideig távol volt otthonától. A polgármester ekkor döntött úgy, hogy életveszélyesnek nyilvánítja a házat, és leromboltatja. A rombolás előtt azonban a károsult család nem kapott értesítést a hivataltól, állításuk szerint az ingóságaik jelentős része is a romok alá került.

Balázs Zoltán korábban a 24.hu-nak azt mondta, hogy a bontás elrendeléséhez megvolt a jogköre, és mivel életveszélyről volt szó, meg kellett előzni, hogy valami „nagyobb rossz” történjen.

Az MRPE szerint azonban a polgármester eljárása önkényes és példátlanul jogsértő volt. A feljelentésben azt írják, hogy a ház ledózerolására nem rendelkezett hatáskörrel sem az önkormányzati törvény, sem a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján.

A célzat egyértelmű, hiszen egy védtelen, kiszolgáltatott család életterének a megsemmisítése nem indokolható semmivel, csak önkényes és kirekesztő hatalomgyakorlással

– írta a rendőrségnek a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik