Belföld

Kompolt lottónyertes polgármestere leromboltatott egy házat, amíg a lakók dolgozni voltak

A lakók távollétében a Heves megyei Kompolton ledózeroltak egy lakóházat, amelyet eddig egy háromtagú család használt. A rombolást Balázs Zoltán polgármester rendelte el, ám az intézkedésről előzetesen nem értesítette a lakókat, akik munkájuk miatt utaztak el a településről.

A rossz állapotú épület a Kossuth utcában állt, a helyén azóta törmelékkupac éktelenkedik, amiből itt-ott háztartási eszközök, használati tárgyak maradványai látszanak ki. A házban az elmúlt egy évben a helyi roma közösség egyik tagja, Szűcs Georgina lakott gyermekével és élettársával.

A nő egy üzletláncnál kapott takarítói állást egy Pest megyei városban, ezért szatyornyi ruhával utazott el Kompoltról. Március 9-én kapta az egyik szomszédtól a hírt, hogy ledöntötték a házat.

Igaz, hogy szegényes volt a ház, de be volt bútorozva. Amiért egy életen át dolgoztam, amit kerestem, az most odaveszett

– mondta Szűcs Georgina a 24.hu-nak.

A nő elmondása szerint az épület tulajdonviszonyai – sok más helyi roma lakóhelyéhez hasonlóan – rendezetlenek voltak, az eredeti tulajdonos az élettársa rokonságához tartozott. A településen azonban köztudott volt, hogy ők laknak az ingatlanban. Néhány hete álltak munkába, addig az önkormányzattól senki sem érdeklődött a ház állapotáról. Azt tervezték, hogy a keresett pénzből néhány felújítást elvégeznek majd.

A szomszéd azt mondta, későn ért oda. Ott volt a polgármester is. Nagyon be se mentek, csak jött a Zetor. Elképzelheti, hogyan éreztem magam. Eljövök dolgozni, és közben küldik a képet, hogy letúrták a házat

– mesélte a nő, aki rögtön felhívta Balázs Zoltánt. Elmondása szerint a polgármester ekkor azt mondta, ő a tulajdonost próbálta elérni.

Kérdeztem, hogy hány életveszélyes házat mutassak neki Kompolton. Sokan vannak a romák között, akiknek évek óta ígéri a lakást a polgármester, aztán hiába várják.

Szűcs Georgina az ingóságait is számon kérte: ruhák, háztartási eszközök kerültek a romok alá. A nő szerint a polgármester azt mondta, egy ágyat tud felajánlani neki.

Balázs Zoltán a 24.hu kérdésére elismerte, hogy a rombolás előtt nem kereste a lakót. Ezt szerinte nem is kellett megtennie, mert az ingatlan nem Szűcs Georgináé volt, jogtalanul lakott benne. Balázs nekünk is azt mondta, hogy a tulajdonost megpróbálta ugyan felkutatni, de nem sikerült elérnie. Az épület szerinte életveszélyes volt, és olyan hírek is keringtek, hogy „drogosok járnak be” az udvarra, sőt a házba is, ezért miután megvolt hozzá a jogköre, úgy döntött, hogy meg kell előzni a „nagyobb bajt”.

Nem is abba az utcába volt hivatalosan bejelentve, most pedig a lányát is másra bízta, amikor elment dolgozni. Innentől ezt én nem tudom követni. Nekem egy feladatom van ilyen esetekben: ha egy elhagyott ház balesetveszélyes, márpedig itt az egyik sarokrész megcsúszott, akkor el kell kerülni, hogy tragédia történjen

– mondta az polgármester. Balázs szerint azt, hogy a ház életveszélyes volt, a bontás után a lakónak is elmondta.

Volt, amikor ezt a hölgy is elismerte, volt, amikor nem. Azt is mondta, hogy volt az ingatlanban valami holmija. Nem tudom, én ezt nem tapasztaltam. Sok az ügyben a kérdőjel. Mi tudjuk, hogy nehéz sorsban élnek, gyerek is van, adtunk nekik korábban is támogatást, adtunk most is. Egy a lényeg, hogy megvolt a jogköröm, és mivel életveszélyről volt szó, le kellett bontatni a házat

A polgármester szerint a jövőben a többi között ruhákkal igyekeznek majd támogatni a családot.

Írásban elküldött kérdésünkre, hogy milyen hivatalos eljárási lépések előzték meg a bontást, nem érkezett válasz. A polgármestertől néhány fotót kaptunk, amikkel az épület rossz állapotát illusztrálta.

Balázs polgármester kompolti tevékenységéről nemrég a Blikk cikke alapján már beszámoltunk. Miután többen állították, hogy kirívóan költséges életvitelét nehezen lehet magyarázni a kétezer lakosú település vezetéséért járó polgármesteri fizetésből, Balázs azzal védekezett, hogy tavaly szerencsejátékokból több tízmillió forint bevétele volt. Egy év alatt ötször nyert a skandináv, az ötös lottón és a jokeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik