Élő Belföld

Orbán: Nem diktatúrában élünk, nem lesz kötelező az oltás

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

„Új kereszténydemokrata jobboldal"

Orbán felsorolta a már ismert érveit a Néppárt ellen, ahonnan kirakták távozott a Fidesz. „LMBTQ-őrületről, migrációról, nemzeti identitás leértékeléséről beszélt a miniszterelnök, szerinte ezek uralkodnak az EPP-ben. Ezért kell szerinte új kereszténydemokrata jobboldalt építeni Európában.

Salvini a mi hősünk

Fogalmazott a miniszterelnök, amikor az olasz jobboldal erős emberével, illetve a lengyel miniszterelnökkel folytatott találkozójáról kérdezték. Azért nevezte hősnek, mert Matteo Salvini szerinte meg tudta állítani a tengeri migrációt.

A védettségi igazolvány kell a a boldog élethez

Orbán arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvánnyal lehet majd valószínűleg olyan dolgokat csinálni, amik a „boldog közösségi élethez” kellenek. Szerinte ha ezt bevezetik, az új lökést adhat az oltásra regisztrációnak. 3-3,5 millió embernél adhatnak Orbán szerint kedvezményeket: a szállodák és a „kulturális élet” megnyitását említette.

Húsvét utánra viszont a boltok és a vendéglátóhelyek óvatos nyitását, a négyzetméter alapú szabályozás bevezetését ígérte Orbán, mert addigra szerinte meglesz a 2,5 millió beoltott.

Az iskolákat április 19-én nyitnák ki.

„Nem diktatúrában élünk!"

Jelentette ki a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy lehet-e kötelező az oltás. Azt mondta, gyerekeknél ez elképzelhető, de felnőtt magyar emberek koronavírus-oltásánál nem, mert ez egy demokrácia, és a magyar ember „szereti a szabadságot”.

Olthatják a 18 alattiakat is

3,7 millióan regisztráltak eddig az oltásra, ezért a miniszterelnök szerint hamarosan több vakcina lehet az országban, mint oltott. Ezért az operatív törzstől egy héten belül választ kért arra, hogy lehet-e oltani a 16-18 év közöttieket. Azt mondta Orbán, a Pfizer-vakcinával például szerinte lehet oltani, erről szólnak a tudományos jelentések.

Lassan minden 65 feletti regisztráltat beoltanak

250 ezernél valamivel több 65 évnél idősebb regisztráltat nem oltottak be eddig, őket is beoltják hamarosan, mondta Orbán. Egészen pontosan körülbelül egy hét alatt „ha a Jóisten is megsegít”.

Szamárság, hogy rossz a keleti vakcina

A miniszterelnök egy titkosszolgálati jelentést idézett, ami szerint a britek is azt látják, hogy keletre tolódik a világ hatalmi centruma. Szerinte ezért is „butaság, szamárság”, hogy rossz a keleti vakcina.

Már nem gyarmattartó időket élünk

Orbán arról beszélt, hogy kár a nyugatra felnézni, már nem gyarmattartó időket élünk. Ezt arra mondta, hogy valahol még szigorúbb szabályokat vezetnek be, mert alig oltanak. Bírálta a nyugati vakcinák lassú beszerzését is, szerint e világ 70 százalékát keleti vakcinákkal fogják beoltani, ezért is kár a nyugatiak felsőbbrendűsködése.

A zárással nem lehet megállítani a vírust

Orbán arról beszélt, hogy az első és a második hullámban még hatékonyak voltak a korlátozások, de a brit mutánst szerinte már csak lassítani lehet a zárással, ezért más stratégia kell, de nyitni gyorsan nem lehet.

260-nál több halott

260-nál több a halott és 9000-nél több az új fertőzött – mondta Orbán, de közelebbit nem árult el. Az oltottak száma 2 millió 150 ezer körül tart,

Húsvétkor vegyünk vissza

A szakembereknek igazuk van, hogy az óvatosságra helyezik a hangsúlyt – mondta a miniszterelnök. Azt mondta, a húsvétból „nagy baj is lehet”, ezért „vegyünk vissza”.

Olvasói sztorik