Belföld

Tovább tömik vagyonnal a közérdekű alapítványokat, bárki beülhet a kuratóriumokba

MTVA / Faludi Imre
MTVA / Faludi Imre

A hvg.hu vette észre, hogy csütörtökön módosítottak egy kicsit azon a szerda éjjel benyújtott törvényen, ami alapítványi fenntartásba ad egy sor magyar egyetemet, és az alapítványoknak adott vagyonról is rendelkezik. Az új tervezet értelmében újabb vagyonelemek kerülnek alapítványokhoz, azaz veszítik el közvagyon jellegüket.

  • A Színház- és Filmművészeti Egyetem megkapja a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. (az Uránia mozi) 15 millió forintos állami üzletrészét.
  • A Millenáris Parkot és intézményeit működtető Millenáris Alapítvány, amely az egyetemekhez hasonló közérdekű vagyonkezelő, a Thália Színház ingatlanjait és 4 millió forintos üzletrészét kapja.
  • A Miskolci Egyetem 20 százalékos tulajdonosa lesz az Ózdi Acélműveknek, valamint Csanyik-völgyi volt tüdőszanatórium épülete is az egyetemé lesz.

A hvg.hu azt is megjegyzi, hogy több törvényt is módosítanak annak érdekében, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek, köztisztviselők, vezető kormánytisztviselők is beülhessenek.

Teljesen törlik az összeférhetetlenségi szabályokat.

A törvényben megerősítik, hogy „az alapítói jogok teljes körének gyakorlására” az alapítvány kuratóriumát lehet kijelölni, amelyet a miniszter nevez ki, de később már ő sem (egy másik kormány más elképzelésekkel induló minisztere sem) válthatja le. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az indoklásban erre azt írja: „a mindenkori kormányzattól független magánjogi szereplők”. Erre utalt korábban Szalai Zoltán is a 24.hu-nak, aki a százmilliárdokkal kitömött MCC-t vezeti.

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt
A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Az viszont a transzparencia irányába mutató változás, hogy a közérdekű alapítványoknak mégis kell majd közbeszerzéseket lefolytatniuk, ugyanis az eggyel korábbi tervezet ez alól még felmentést adott. Az indoklás szerint az ilyen intézmények beszerzéseinek „nyilvános és átlátható lebonyolítása olyan kiemelt közérdek, amelynek biztosítására indokolt a közbeszerzési kötelezettség meghatározása”.

A törvényjavaslat értelmében magánegyetemek közé sorolják az alapítványi fenntartású egyetemeket, így összesen öt állami egyetem marad az országban: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az  Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik