Belföld

Benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb egyetem modellváltásáról

MTI / Vajda János
MTI / Vajda János

Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt benyújtotta a kormány az újabb modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslatokat – írja a hvg.hu. Ezek azok, amikről a múlt héten Stumpf István modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos két fórumon is azt mondta hogy március 30-án benyújtják őket.

A kormány – pontosabban az innovációért és technológiáért felelős miniszter – most 10 egyetem közhasznú alapítványi, illetve egy esetben egyházi fenntartásba helyezésére vonatkozó javaslatokat nyújtotta be ezek a következők:

  • Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány,
  • Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány,
  • Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány,
  • Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem),
  • Testnevelési Egyetemért Alapítvány,
  • Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem),
  • Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány,
  • Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány,
  • Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány,
  • Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány.
  • Egyházi fenntartásba az egri Eszterházy Károly Egyetem kerül, ennek fenntartói jogát az Egri Főegyházmegyére ruházzák át. Vagyis az állam a katolikus egyháznak adja át a hazai pedagógusképzést egyik kulcsintézményét.

Ezeken kívül benyújtották azt a törvényjavaslatot is, amivel az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkozó szabályokat kívánják lefektetni. Ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi.

Idén januárban derült ki, hogy újabb egyetemeken mehet végbe a modellváltás, vagyis kerülhetnek államiból közhasznú alapítványi fenntartásba. Több-kevesebb vita közepette állt be a modellváltók sorába a három nagy vidéki – a debreceni a szegedi és a pécsi – tudományegyetem, illetve a Dunaújvárosi Egyetem mellett később továbbiak is jelezték ez irányú szándékukat, mint a Semmelweis, a Budapesti Gazdasági, az Óbudai, illetve a Nyíregyházi, legutóbb pedig a Testnevelési Egyetem.

A modellváltással kapcsolatos eleve meglévő bizalmatlanságot nagyban növelték a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtek, ahol a kultúrharcos érzetű és utlimátumszerű, az egyetemi autonómiát semmibe vevő módon véghezvitt változtatás ellen 101 napon keresztül tiltakoztak az oktatók és diákok. Előbbiek közül sokan felmondtak, utóbbiak közül pedig sokan külföldön fejezik be tanulmányaikat.

Kapcsolódó

A modellváltások koordinálásával januárban bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök a korábbi alkotmánybíró Stumpf Istvánt.

A történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek

– írta az Innovációs és Technológiai minisztérium a törvényjavaslatok benyújtásáról kiadott közleményében. Ebben vázolják a modellváltások fő célját, ami

a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer kialakítása

A javaslatokat, mint írták, Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, a modellváltás eddigi tapasztalatai, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítették elő.

Az egyetemek megújítása a kormány kiemelt nemzetstratégiai célja. A minőségi tudás megszerzéséért folytatott versenyben csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira. A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon

– idézték a kormánybiztost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik