Belföld

„Taposd ki a belét, adjál neki, torokra menj!” –biztatta a diáktársát bántó hétéves kisfiát a férfi

Kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat a  Füzesabonyi Járási Ügyészség azzal a 45 éves apával szemben, aki ahelyett, hogy a jóra nevelte volna hétéves kisfiát, bűncselekményt követett el a sérelmére azzal, hogy az iskolatársa bántalmazására biztatta őt.

A Heves Megyei Főügyészség szóvivőjének, Konkoly Thege Lászlónak a tájékoztatása szerint a férfi tavaly szeptember 17-én délután az egyik füzesabonyi iskola előtt az autójában ülve várta alsó tagozatos gyermekét, amikor arra lett figyelmes, hogy a fia az utcán összeszólalkozott egy másik diákkal, akinek a táskáját bedobta az árokba, a földre lökte a kerékpárját, majd ököllel ütni kezdte a mellkasát.

A férfi ezt látva – ahelyett, hogy véget vetett volna a tettlegességnek – „taposd ki a belét, adjál neki, torokra menj!” kiáltásokkal arra biztatta gyermekét, hogy folytassa diáktársa bántalmazását. A gyerek ezen felbuzdulva még többször megütötte a másik kisfiút, mielőtt beszállt az autóba, és apjával együtt elhagyta a helyszínt.

Az ügyészség két év börtönt és két év közügyektől eltiltást kért a büntetett előéletű szülőre arra az esetre, ha váddal egyezően beismeri a bűnösségét.  A vádhatóság indítványozta azt is, hogy a bíróság két évre tiltsa el minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől a férfit, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött gyerekkel foglalkozhatna.

Itt fontos megjegyezni, hogy a Büntető Törvénykönyv a gyermekek érdekét sértő bűncselekmények között szabályozza a kiskorú veszélyeztetésének bűntettét, melyet az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy követ el, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. A bűncselekmény elkövetője már alapesetben is egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik