Belföld

Meghalt Varga Géza, a Jobbik egykori képviselője

Jobbik / Facebook
Jobbik / Facebook
Életének 74. esztendejében hunyt el az agrárpolitikus.

Varga Géza 2010 és 2014 között a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának a tagja, továbbá a Közös Agrárpolitikával foglalkozó albizottság elnöke volt.

Az Országgyűlés honlapján közölt életrajza szerint 1946. április 3-án született Kalocsán. 1966-tól kísérleti műszerészként dolgozott, majd Ausztriában, Svédországban tanult ökológiai gazdálkodást.

A rendszerváltás után az Open University angliai egyetem itthoni képzésén szerzett hivatásos agrármenedzser diplomát angol nyelven,  az angliai Schumacher College-ben fenntartható vidékfejlesztési kurzust végzett.

1988-ban tagja lett az akkor alakult FKgP-nek, 1990-91-ben annak országos környezetvédelmi szaktitkárságát vezette. 2005-ben az megalapította az Élőlánc Magyarországért nevű ökopártot, a 2006-os választáson ennek színeiben indult, de mandátumot nem szerzett.

2010-ben a Jobbik színeiben a párt országos listájáról jutott be az Országgyűlésbe.

Géza elhivatottsága és tudása kimagasló volt. Mellettem ült a Mezőgazdasági Bizottságban, ahol olyan szemlélettel és alázattal végezte a munkáját, ami példaértékű volt. Rengeteget tanultam tőle, nem csupán a szakmáról, de emberségből is.

Ezt írta róla egykori párttársáról Magyar Zoltán. Varga Gézáról megemlékezett a Jobbik, és az LMP volt elnöke, Vona Gábor és Schiffer András is, aki szerint a néhai agrárpolitikustól érdemes volt tanulni, ha birtokpolitikáról, a földrablások elleni fellépésről volt szó a T. Házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik