Belföld koronavírus

Ilyen se volt még: nem közöltek reggel járványadatokat

MTI / Vajda János
MTI / Vajda János

Kedden nem jelentek még meg járványadatok a koronavirus.gov.hu hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon. Ilyen nem történt az elmúlt kicsit több, mint egy évben, amióta az oldal működik.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője említett csak egy számot a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában. Azt mondta, „tegnap ugye csaknem 8 ezer esetet regisztráltak”, hozzátette, hogy nőtt a kórházban ápoltak száma és összességében felfelé ívelő szakaszában van még mindig a járvány. Mint a Koronavírus Sajtóközpont kérdésünkre később elárulta, az az egy nappal korábbi adatokra vonatkozott.

Megkérdeztük emailben az operatív törzset, hogy mi az oka annak, hogy most először nem közölték a megszokott módon a koronavírusról szóló adatokat. Választ nem kaptunk, talán majd az operatív törzs tájékoztatóján, ahol nehéz elképzelni, hogy nem közölnek adatokat, vagy legalábbis nem magyarázzák meg az adatközlés elmaradását.

Az adatokat azután közlik, hogy a kórházak adatait megyénként összesítik, majd ezeket küldik a központba a végső összesítésre. Több forrásunk is egybehangzóan állította, hogy előfordul, hogy néhány megyéből nem érkeznek meg időben az adatok, mert a nagy terhelés miatt csúsznak az adminisztrációval a kórházak. Többek között ez is magyarázza, hogy hullámzanak az adatok, mert előfordul, hogy utólag könyvelnek az összesítésbe egy-egy megyéből korábbi adatokat.

Az viszont újdonság, hogy egyáltalán nem kerül ki adat délelőtt a kormányzati honlapra, ahol általában azok 9 óra környékén meg szoktak jelenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik