Belföld koronavírus

Kunetz Zsombor: A kormány nem ura helyzetnek

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A sürgősségi orvos szerint a kormánynak sürgősen ki kellene szállnia a járványkezelésből.

A kórházak összeomlásáról, a kórházi fertőzések számának emelkedéséről, a háziorvosokra nehezedő kettős nyomásról, az orvostársadalom elhallgattatásáról is beszél a Jelennek adott nagyinterjúban Kunetz Zsombor. Utóbbi kapcsán a hetilapnak elárulja, amikor látta, milyen súlyos a helyzet, három budapesti kórháznál is jelentkezett, hogy dolgozna a Covid-intenzív osztályon, de nem kellett, noha végzettsége szerint sürgősségi orvos.

Az egészségügyi szakértő élesen bírálja a kormány kommunikációját az oltásokkal kapcsolatban is, szerinte az operatív törzs pont úgy ugráltatja a kormányhivatalokat, ahogy azok a háziorvosokat.

Úgy véli a kormány nélkül a járvány kezelésében jóval előrébb jutnánk. 

Az a baj, hogy Magyarországon a kormány mindent kontrollálni akar, és 18. századi rítusokkal dolgozik. (…) A kormány vezényel, diktátumokat hoz, amiket sokan nem tudnak összefüggésbe hozni saját tapasztalataikkal.

A járványhelyzetben a betegeket partnernek kellene tekinteni, adatokat szolgáltatni, tisztességesen kommunikálni. Ha így tesznek, akkor a kínai vakcina ellen sem indult volna hadjárat – teszi hozzá.

Kunetz Zsombor szerint a kormány felkészülhetett volna időben a koronavírus-járvány harmadik hullámára, ehelyett még nagyobb károkat okozott az egészségügyi rendszernek a jogállási törvénnyel.  A szakértő kérdésre válaszolva úyg vélte: a kormány már nem ura a helyzetnek.

Ha elengednének mindent és nem lenne vezetés, akkor a káoszból előbb-utóbb kiaakulna a rend, az alsó szinteken dolgozók ugyanis tudják a feladatukat és megoldják azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik