Belföld

Gyors ütemben adósodnak el a kórházak, már a beszállítókat sem fizetik ki

MTI / Vajda János
MTI / Vajda János

Egy hónap alatt 3,4 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények tartozásállománya, a január végi 19,4 milliárd forintot február 28-án 22,8 milliárd követte – írja a csütörtöki Világgazdaság.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint adósságot halmoztak fel a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, az egészségügyi ágazati háttérintézmények, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is. 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézmény közül 299-nek volt adóssága, ezen belül 174 adósság volt 30 nap alatti.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt mondta a lapnak, hogy az elektív (előre tervezett) műtétek leállása, az egészségügyi ellátórendszer sürgős esetekre korlátozása, valamint a koronavírus-járvány miatti ellátások felfutása a kívülállók számára átláthatatlanná tette, hogy pénzügyileg mi történik az intézményrendszerben és az egyes intézményekben.

Az OSZ tagvállalatainak beszámolói szerint

a kórházak gyakorlatilag teljesen leálltak a fizetéssel.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 4500 cégnél hiába várnak arra a pénzre, ami a leszállított eszközök után jogosan megilletné őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik