Belföld

Egy átlagos magyar nő kevesebb gyereket szül, mint egy francia, de többet, mint egy német

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A Növekedés.hu az Eurostat friss kimutatása alapján arról ír, hogy mindössze 4,17 millió csecsemő született az Európai Unióban 2019-ben, pedig 2008-ban, amikor beindult a csökkenő trend még 4,68 millió baba jött a világra. A lap emlékeztet, hogy ebben semmi meglepő nincs, általában minél fejlettebb egy régió, annál jobban visszaesik a gyerekvállalási kedv.

A KSH definíciója szerint a termékenységi arányszám azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet. Ez az arányszám Franciaországban a legmagasabb: náluk ha maradnának a 2019-es állapotok akkor 1,86 szülés jutna egy átlagos nőre. Őket Románia követi 1,77-el, majd a sorban Csehország, Írország és Svédország következik.

Magyarország a középmezőnyben van,

ami azért számít nagy dolognak, mert 2010-ben még nálunk volt az egész Unióban a legalacsonyabb a termékenységi mutató. Azóta 1,25-ről 1,55-re jött fel az arányszám, ami kicsit meg is haladja az 1,53-as Uniós átlagot. Ezen a téren többek közt megelőzzük Németországot, Ausztriát, Lengyelországot és Finnországot is. A legrosszabbul Olaszország és Spanyolország áll a születésszámokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik