Belföld

A 24.hu újságírója kapta a Média a Családért-díjat májusban

Cseri Péter egy gyermekét nevelő súlyos látássérült párról írt riportot.

Májusban lapunk újságíró-szerkesztője, Cseri Péter kapta a Média a Családért-díjat Ha maguk vakok, nem kutyát kéne inkább nevelniük gyerek helyett? című riportjáért:

„Ha maguk vakok, nem kutyát kéne inkább nevelniük gyerek helyett?”
Félix négy és fél éves. Szülei súlyos látássérültek, akiket sokan óva intettek attól, hogy ilyen fogyatékossággal megpróbáljanak felnevelni egy gyereket. Kíváncsiak voltunk, vajon úgy zajlanak-e a hétköznapok náluk, mint bármelyik másik magyar családban. Hát nem egészen.

Az írás a Kőbányán élő Pál családról szól. Pál Zsolt és felesége, Pál Szilvia súlyos látássérültek. Fiatal felnőtt korukban vesztették el a látásukat, Zsolt agytumor, Szilvia látóideg-sorvadás következtében. Lassan húsz éve ismerik egymást, és közel öt éve nevelik együtt közös gyermeküket, a teljesen egészséges Félixet. A szülőket sokan óva intették attól, hogy ilyen fogyatékossággal gyereket vállaljanak. Szilvia és Zsolt nem tervezték, hogy szülők lesznek, de amikor váratlanul úgy alakult, egy percig sem hezitáltak. A riport azt mutatja be, mennyiben szokatlan és bonyolult, illetve teljesen hagyományos a mindennapi élet a Pál családban.

A Média a Családért-díj célja, hogy a család ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint a valódi életben. Nyomtatásban és az interneten megjelenő cikkeket, rádió- és televízió-műsorokat is jutalmaznak, amelyeknek információt, erőt, segítséget adnak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez.

A díjra jelölt munkák között kiemelt téma a párkapcsolati elköteleződés, a házasságok megóvása, a válás megelőzése, a jól működő családok „titka”, a gyermekvállalás, az örökbefogadás, a generációk sikeres együttélése, a gyermeknevelés, a családok épségének társadalmi szerepe. A díj odaítélésekor kiemelt szempont, hogy sikerült-e eljuttatni a fontos üzenetet olyan korosztályokhoz és olyan értékrendű emberekhez is, akik a családbarát szemlélettel ritkábban találkoznak, illetve kevésbé tartják fontosnak.

Az 500 000 forint pénzjutalommal járó elismerést a zsűri által havonta kiválasztott jelöltek közül minden évben egy jelöltnek ítélik oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik