Belföld koronavírus

Csaknem 23 milliárd forintra ugrott a kórházak adósságállománya

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Februárban újabb 3,4 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak tartozása, az adósságállomány jelenleg 22,851 milliárd forint a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, számolt be a Napi.hu.

Mint írják: a kórházi tartozások januári extra, 11 milliárdos, nehezen magyarázható megugrása után, februárban a szokásos mértékűre esett vissza az adósságnövekedés, így a plusz 3,4 milliárddal február 28-ra 22,851 milliárdra duzzadt a beszállítóknak ki nem fizetett, lejárt számlák ellenértéke.

A legnagyobb adósságnövelők a nagy ellátási területtel rendelkező kórházak, így a Honvédkórházban 319 millióval, a Pécsi Tudományegyetemen 316 millióval, a Békés megyei kórházban 299 millióval,a Péterfy Sándor utcai kórházban 301 millióval nőtt a beszállítók felé fennálló tartozás. További 3 megyei kórházban haladta meg a 200 milliót a havi adósságnövekedés. A beszállító cégek szerint a kórházak teljesen leálltak a számlák kifizetésével, a nem Covid-ellátáshoz kapcsolódó termékkörben a szállítások is leálltak, összességében mintegy 4500 beszállító, többségében kkv került nehéz helyzetbe.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik