Belföld

Nigériaiak lophatták el Varga Judit Facebook-fotóit

Varga Judit / Facebook
Varga Judit / Facebook
A Blikk szerint a magyar igazságügyi miniszter képeivel alkottak meg egy álprofilt.

Nigériai csalók hozhatták létre azt a hamis Facebook-oldalt, amely Varga Judit fotóival buzdít befektetésre – írja a Blikk. A hvg.hu szúrta ki először, hogy ellopták az igazságügyi miniszter képeit, hogy létrehozzák egy gyorsan, sok pénzt ígérő üzletasszony, Sheila Lawrence oldalát.

A Blikk megnézte, kik a kamuprofil rajongói. Kiderült, a többség Nigériából, Kano városából fedezte fel az oldalt. Nem kizárt, hogy ők is fiktív személyek, mert amikor a lap rákérdezett, tudják-e, hogy az általuk kedvelt fotókon egy európai politikus látható, többségük nem reagált, egyikük pedig értetlenül állt a helyzet előtt. A lap kereste az igazságügyi tárcát és Varga Judit sajtósát is, de még nem kapott választ kérdéseire.

Sheila Lawrence – a kamuprofil ígérete szerint – egyébként hét nap alatt huszonöt embert tesz gazdaggá. A Blikkben biztonságpolitikai szakértőként megszólaltatott Tarjányi Péter úgy vélte, ez a  csalóknál megszokott úgynevezett felpörgetős oldal lehet. Ilyenekkel főleg az afrikai, ázsiai országokban szabályosan kereskednek. A szakember szerint elég a Facebook illetékeseivel közölni a kifogásolt oldal megjelenését, különösebb nemzetbiztonsági lépésekre nem feltétlenül van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik