Belföld

Három évet kapott a fia tízéves lányismerősének nemi szervét ruhán keresztül simogató férfi

Három év letöltendő börtönre ítélték jogerősen azt a férfit, aki ruhán keresztül simogatta a fia osztálytársának a tízéves húgát, amikor náluk voltak vendégségben. A szexuális erőszak és más bűncselekmények miatt elítélt férfi nem tett érdemleges vallomást az ügyben.

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék két év felfüggesztettre ítélte az elkövetőt tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak miatt, de a Győri Fellebbviteli főügyészség súlyosabb minősítésért és letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint ugyanis súlyosan szeméremsértő a kislány mellének megfogása, nemi szervének simogatása, ruhán keresztül is, ha az a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére irányult vagy arra alkalmas.

A tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális cselekmény pedig nem szexuális kényszerítésnek, nem szexuális visszaélésnek vagy szeméremsértésnek, hanem szexuális erőszaknak minősül. Fennáll a kapcsolati viszony, a felügyelete alatt állás is, még ha rövid is az az időtartam, ami alatt az elkövető meghatározhatja a gyerektől elvárt magatartást, vagyis kiskorú esetén gyakorolhatja mindazon jogokat, amelyek az adott körülmények között a szülőt illetnék.

Fennáll azonban az erőszakkal elkövetés is, mert egyrészt a tényállás szerint volt tényleges fizikai erőszak a férfi részéről, amikor a kislány tiltakozása ellenére is átkarolta és visszahúzta, az ölébe ültette, másrészt a tiltakozó gyerek átkarolása és ölbe húzása is erőszakos magatartás.

A másodfokú bíróság alaposnak találta az ügyészség indítványát, ezért három év letöltendő szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit. Végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelésével, felügyeletével, gondozásával vagy gyógykezelésével foglalkozhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik