Belföld koronavírus

PDSZ: Kásler alkalmatlan, az Emmi szörnyszülött

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A szakszervezet független oktatási minisztériumot követel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen nevű honlapján reagált Kásler Miklós minapi parlamenti felszólalására. Mint írták, azon más körülmények között talán nevetnének, de így csak egyre dühösebbek, hiszen egyértelmű, a miniszter nem gazdája az oktatásügynek. A PDSZ az Emmi helyett független Oktatási Minisztériumot szeretne, ahol

legalább a látszat kedvéért képviselik az oktatásban dolgozó és attól függő százezrek érdekeit.

A szakszervezet szerint Kásler emberminiszter négy konkrét kérdést kapott:

  • Mennyibe került a Kréta, mennyibe kerül az adófizetőnek a fenntartása?
  • Beoltják-e a digitális munkarend során azokat a tanárokat, akik ezt igénylik?
  • Kompenzálják-e saját eszközeik beszerzéséért, megemelkedett költségeikért a pedagógusokat a szakszervezetek által javasolt 100 ezer forinttal?
  • Az otthonmaradó szülőket segítik-e pótszabadsággal az online oktatás ideje alatt?

A szakszervezet idézi Kásler Miklós hosszú monológját, amelyből csak egyetlen konkrét válasz derült ki:

a kormánynak esze ágában sincs előbb beoltani a pedagógusokat.

Kapcsolódó
Általános iskolai tanár: Kásler kijelentése vágóhíd számunkra
Felháborodtak a pedagógusok, mert nem kerülnek előrébb az oltási listán.

A PDSZ szerint ez vagy azt jelenti, hogy az iskolák nem nyitnak ki a teljes átoltottságig, vagy azt, hogy a kormány magasan tesz az oktatási intézményekben dolgozók egészséghez fűződő jogára, mert most is oktatási intézmények, iskolák, óvodák ezreiben működik gyermekfelügyelet.

Az ezeket működtető kollégák magukra, immunrendszerükre – és Kásler miniszter ars poeticája alapján – a tízparancsolatra vannak utalva a vírussal szembeni védekezésben. Ahogy például a nyitva tartó bölcsödék munkatársai is.

A kormányt nem érdekli ez a probléma, az emberminisztert pedig Mátyás király csontjai, a hun-magyar rokonság jobban foglalkoztatja. A PDSZ jelzi, a Nemzeti Pedagógus Kart a kormány saját, érdekegyeztetésre létrehozott kreálmányának tartja, ám még annak vezetője is hiába ismételgeti, hogy a pedagógusok oltását javasolják.

Koronavírus - Még több hír a témában

A szakszervezet rengeteg példát hoz még arra, miért tartja posztjára teljesen alkalmatlannak Kásler Miklóst, akinek „az Emmi névre hallgató szörnyszülöttel” együtt mennie kell.

Mint írták, a tárca nem képes az egészségügy és az oktatás érdekeinek képviseletére a kormányon belül, és ezen rendszerek legalapvetőbb működési feltételeinek biztosítását sem tudja megszervezni. A szakszervezet az Emmi megszüntetését követeli és független oktatási minisztériumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik