Belföld koronavírus

Általános iskolai tanár: Kásler kijelentése vágóhíd számunkra

A csütörtöki Blikk arról ír, hogy számos tanár mélyen fel van háborodva Kásler Miklós közelmúltbeli kijelentésén, mely szerint a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár – azaz az életkoruknak és az egészségi állapotuknak megfelelően: röviden, majd ha sorra kerülnek.

Az érintettek azonban úgy gondolják, indokolt lenne, ha előrébb kerülnének a sorban.

„Nem kérünk többet, csak annyit, mint a hasonlóan veszélyeztetett foglalkozási ágak – bírák, rendvédelmisek – képviselői, akik már megkapták a vakcinát” – fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki maga is pécsi tanár. Hozzátette: ha lehetséges volt máshol megszervezni az oltást, elvárjuk, hogy a tanárok, akik még kitettebbek a koronafertőzésnek, ugyanolyan elbírálás alá essenek. A mi álláspontunk a járvány kezdete óta változatlan: ha a kormány azt szeretné a gazdaság működése szempontjából, hogy az oktatási intézmények nyitva legyenek, akkor azok alkalmazottait el kell látni a megfelelő védettséggel. Minden nap késlekedés végzetes lehet, elég, ha a májusi érettségikre gondolunk, amelyet a kormányzat egyelőre változatlan formában képzel el.

Czédly Mariann, egy kőbányai általános iskola tanára azonban már azt mondta:

a miniszteri kijelentés a vágóhidat jelenti számunkra.

Szerinte erősödött a félelem a kollégái között. Ráadásul azzal, hogy továbbra is felügyeletet kell biztosítaniuk a gyerekeknek a digitális oktatás mellett, a frontvonalban maradtak, minimális védelem nélkül.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az egészségügyisek után a legnagyobb áldozatot az oktatásban dolgozók hozták a járványban, meg nem erősített adatok szerint eddig 50 pedagógus halt meg a járvány következtében. Hozzátette: nem talál magyarázatot arra, miért nem vették előre ezt a foglalkozási ágat az oltási sorrendben, pedig ők már a kormány oltási tervének nyilvánosságra kerülésekor kérték ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik