Belföld

A bizonytalanoknál megbukna az Orbán-rendszer

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A Republikon Intézet elemzése szerint a bizonytalanok közt háromszor annyi az ellenzéki (38%), mint a kormánypárti (12%).

A Magyar Narancsban Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszél, hogy a 2022-es választás a saját tábor és a bizonytalanok mozgósításáról fog szólni. A Bige László  megrendelésére a ZRI Závecz Research Intézettel közösen készített közvélemény-kutatásról azt mondja, az 5 ezer fős minta nem ritka, csak nem tudunk róla. Közpénzből gyakran készülhet ilyen.

Számára a Nézőpont és a Századvég éves bevételei, a kormány kommunikációja alapján egyértelmű,

hogy majdnem név szerint tudják, mit gondolnak a szavazóik, és erre reflektálva alakul az orbáni politika.

Horn Gábor az SZDSZ kampányfőnökeként is mindig szorgalmazta a nagymintás kutatást, szerinte ezres mintával finomabb társadalmi mozgásokat, a kisebb pártok támogatottságát nem lehet jól mérni, azokra nem lehet alapozni egy kampányt. Nem lepi meg, hogy a pártok nem rendelnek ilyet,

mert ez egy drága mulatság, és az ellenzéki pártok finoman szólva nem állnak jól anyagilag,

bár ő ennek ellenére is költene erre. Ők a kérdések összeállításában, az eredmények kiértékelésében vettek részt, magát az adatfelvételt a Závecz Research végezte.

Kapcsolódó
Kutatás készült a Fidesz 2022-es esélyeiről a magyar milliárdosnak
A házi őrizetben lévő Bige László nem akar politizálni, kíváncsi volt, mi várható jövőre. A kutatást az ellenzéki kampányguruk már megkapták. A Telex is. 

Az interjú megjelenésének napján egyébként a Republikon Intézet közzétett egy elemzést a bizonytalanokról, akiknek az aránya a közvélemény-kutatási adatok szerint nagyjából 30-40 százalékra tehető. Azt vizsgálták, mi jellemző a bizonytalanokra társadalmi hátterük, politikai véleményük, médiafogyasztási szokásaik alapján.

Csoportjukat a „nem menne el”, a „nem tudja” választ adók és a válaszadást megtagadók, akik együtt a minta 29 százalékát adták. A pártválasztásukat nem , de elvárásaikat megfogalmazzák, és a „maradjon-e a kormány, vagy távozzon” típusú kérdések alapján választ lehet kapni arra, melyik politikai oldalhoz köteleződnének el. A bizonytalanok fele válaszolt arra, hogy 2022-es választás után maradjon-e hatalmon a Fidesz-KDNP.

Az adatok alapján megállapítható, hogy főleg az ellenzéknek vannak tartalékai köztük, a kormánypártoknak korlátozottan. Csak a bizonytalanok 12 százaléka szeretné, ha a 2022-es választás után is Fidesz-kormány alakulna, 38 százalékuk örülne egy kormányváltásnak. 

Főleg az egyéni érvényesüléssel elégedetlenek. A bizonytalanok 82 százaléka úgy gondolja, hogy az Orbán-rendszer:

  • a gazdagoknak kedvez,
  • csak kormányzati protekcióval lehetséges előrejutni.

58 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy bárki retorziómentesen elmondhatja véleményét. 70 százalékuk nem hitte el hogy az EU  bevándorlókat akar Magyarországra kényszeríteni.

Leginkább még az Orbán-kormány családpolitikájával, a mostani járványügyi intézkedésekkel elégedettek, míg a gazdasági helyzet kezelése, az oktatáspolitika és az uniós kapcsolatok miatt jelentős az elégedetlenség.

A Republikon Intézet elemzése szerint különösen magas az arányuk a megyeszékhelyeken, a dél-dunántúli, dél-alföldi régióban. Az iskolai végzettség szerint a szakmunkásképzőben végzettek és az érettségivel rendelkezők között a legmagasabb a bizonytalanok aránya.  Az adatok alapján a bizonytalanok 45 százaléka biztosan, vagy valószínűleg elmenne szavazni. Ez az összes választó 13 százaléka.

Módszertan:

Az elemzés alapját adó kutatás nem, kor, településtípus, végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült január 8. és február 4. között, az adatfelvételt a Závecz Research végezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik