Belföld

Kutatás készült a Fidesz 2022-es esélyeiről a magyar milliárdosnak

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
A házi őrizetben lévő Bige László nem akar politizálni, kíváncsi volt, mi várható jövőre. A kutatást az ellenzéki kampányguruk már megkapták. A Telex is.

A házi őrizetben lévő Bige László a Telexnek azt mondta, nem akar beszállni a politikába, a szokatlanul magas (5000 fős) mintán végzett közvélemény-kutatás megrendeléséről nem egyeztetett pártokkal, egyszerűen ő volt kíváncsi arra, hogy jövőre le tudja-e az ellenzék győzni a Fideszt.

Az ellenzéki kampányguruknak csütörtökön bemutatott és a Telex által is megismert (több 10 millió forintba kerülő) felmérés a pártok, politikusok népszerűsége, a kormánnyal való elégedettség mellett felvázol egy problématérképet, kijelöli azokat a témákat, amelyek legjobban érdeklik az egyes szavazói csoportokat.

Bige László azt ígérte, nemcsak az ellenzéknek lesz hozzáférhető a kutatás, amelynek eredményét éppen azért nem értékelte, mert nem akart politikai nyilatkozatot tenni.

A Telex szerint a közvélemény-kutatás érdekessége, hogy többen szavaznának ugyan az ellenzék közös listájára, 2 százalékponttal mégis többen gondolják, hogy

a Fidesz nyer, noha a kormánypárt elutasítottsága (32%) kiugró. A második legelutasítottabb párt a DK (13%).

A kormánnyal általánosságban többen elégedetlenek (44%), mint elégedettek (32%), főleg az oktatás és a gazdaság helyzete, illetve az uniós viszony miatt.

A legkedveltebb politikusok:

  1. Áder János
  2. Karácsony Gergely
  3. Orbán Viktor, Jakab Péter, Márki-Zay Péter (holtversenyben),

míg a három legkevésbé kedvelt:

  1. Gyöngyösi Márton
  2. Dúró Dóra
  3. Gyurcsány Ferenc.

A legtöbben érzékelték, hogy romlott a gazdasági helyzet az elmúlt egy évben. A magyarok 12%-a érzi úgy, hogy a Fidesz-kormányzás nyertesei közé tartozna, a koronavírus-járvány kellős közepén több ember tartja problémának az egészségügy helyzeténél a megélhetés magas költségeit és az alacsony fizetéseket.

Kapcsolódó
Kétféle magyar átlagbér van, elvárt és valós – mondja Mellár Tamás
Szerinte a KSH-adat a valóság helyett a kormány manipulativ törekvéseit tükrözi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik