Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: a számok rosszak, nincs ideje a lazításnak

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
Fokozatos, többlépcsős nyitásról beszélt a miniszter.

Nincs ideje a lazításnak, rosszak a számok – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Mindez azt jelenti, hogy a március 22-éig érvényben lévő korlátozásokat a kormány meghosszabbítja. Azt még nem tudni, hogy meddig.

Gulyás elmondta, hetekben kell számolni azt, amíg a lazítást, a nyitást el lehet kezdeni. Pontos időpontot nem mondott a miniszter, erről úgy nyilatkozott, hogy az átoltottsági számok befolyásolhatják ezt az időpontot. A nyitás, jelezte, többlépcsős lesz.

Jelentős nyitás, enyhítés csak néhány hét múlva képzelhető el

– mondta újságírói kérdésre. Korábban elmondta: nehéz hetek állnak előttünk, és olyan nyitást szeretnének, amely nem jár később újabb zárással. A nyitási tervről a következő napokban adnak majd tájékoztatást.

Gulyás hangsúlyozta: most az a legfontosabb, hogy minimalizáljuk a kontaktszámot, és mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat. Ha ez megtörténik, akkor „nem lesz negyedik hullám.” A miniszter jelezte: a harmadik hullám csúcsának közelében vagyunk, a tetőzés akár napokon, vagy heteken belül következhet be. Gulyás szerint ugyanakkor áprilisban meredeken szorul majd vissza a járvány az intézkedéseknek, valamint a beoltottságnak köszönhetően.

A miniszter hangsúlyozta: nem lesz különböző stratégia az egyes régiókban, országosan egységes marad a védekezés ezután is. Egyes részleteket Orbán Viktor fog bejelenteni holnapi, szokásos pénteki interjújában.

Bár meredeken emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztettek száma, Gulyás szerint a szükséges kapacitások rendelkezésre állnak: további 1700, lélegeztetőgéppel felszerelt áll még rendelkezésre, és további 11 ezer szabad kórházi ágy van. Járványmatematikusok szerint a kórházban ápoltak most 10 ezres száma nem fog 14-15 ezer fölé nőni, tette hozzá.

A vakcinákról Gulyás azt mondta, hogy Magyarországon csak biztonságos vakcinával oltanak, érdemi minőségi különbség nincs a használt oltóanyagok közt. Az AstraZeneca esetében nem indokolt a visszavonása vagy a mellőzése. Júniusig, de akár májusban is teljes átoltottság lehet Magyarországon, tette hozzá.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta:

  • Őt a Szputnyikkal oltották be.
  • Alaptalan az a híresztelés, hogy külön listák vannak a háziorvosoknál a kínai és a Pfizer, illetve Moderna-vakcinákról, hogy azokat kiknek kellene kapniuk. Megismételte: mindegyik vakcina megbízható Magyarországon. Ezt bizonyítja szerinte, hogy az államfő és a kormányfő is kínai vakcinával oltatta be magát.
  • Nem lenne szerencsés, ha tévétársaságok forgatnának a kórházakban, felelte arra kérdésre, hogy az orvosok „miért nem beszélhetnek” szabadon a járványról.
  • Nincs olyan térség Magyarországon, ahol a kórházi ellátásnál probléma lenne. Azt még hozzátette: mivel a brit mutáns Szlovákiából jött, az északi régióban terheltebb az egészségügyi rendszer.
  • Nem oltópontokból van kevés, hanem vakcinából – mondta arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem partnere a fővárosi önkormányzatnak abban, hogy utóbbi állítson fel újabb oltópontokat.
  • A háziorvosoknak kötelességük oltani. Aki ezt nem teszi meg, az életeket veszélyeztet.
    Nem tud olyan személyről Magyarországon, aki az AstraZeneca oltás után halt volna meg.
    Az oltási rendszerről azt mondta: egyes esetekben történhetnek hibák, de alapvetően az oltási rend jól működik, jól halad.
  • A kormány nem tervezte, nem is tervezi, hogy az FFP2-es maszkokat kötelezővé tegye.
  • A tanárokat továbbra sem tervezi külön beoltatni a kormány. A miniszter szerint az érettségi idejére olyan szintű lesz az átoltottság, hogy a vizsgákat már biztonságosan meg lehet tartani, de döntés még nincs a júniusra tervezett szóbelikről.
  • A bírókat, ügyészeket azért oltották be külön, mert egyrészt ők kisebb, mintegy 4500 fős csoportot képeznek, illetve azért, mert az ő munkájuk az állam mindennapi működtetése szempontjából nélkülözhetetlen.
  • A jövő héttől a szépségipar dolgozói még biztosan nem állhatnak vissza a munkába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik