Belföld

Két év felfüggesztettet kapott az újszülött kisfiát sorsára hagyó gödöllői nő

police.hu
police.hu

Két év felfüggesztett börtönre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla azt a 30 éves gödöllői nőt, aki egy patak közelében magára hagyta újszülött gyermekét Gödöllő-Máriabesnyőn. M. Gabriella büntetését öt év próbaidőre függesztették fel, és megvonták tőle a kisfia szülői felügyeleti jogát.

A vád szerint a nő 2018 őszén esett teherbe, de semmilyen módon nem készült fel a szülésre és a gyermek elhelyezésére. Állapotát még a környezete előtt igyekezett titokban tartani. Tavaly április közepén – a terhesség 32-33. hetében – hasi görcsöt tapasztalt. Elment sétálni, de útközben érezte, hogy megindult nála a szülés. Ekkor két utca közötti füves területre ment, ahol egy bokor takarásában megszülte a gyermeket, akit azután magára hagyott. A szülést követően a nő hazament és mintha semmi sem történt volna, elvitte a kutyáját sétáltatni.

police.hu

Egy járókelő és az ingatlan tulajdonosa bukkantak rá a babára, akik azonnal értesítették a mentőket. Az újszülött testhőmérséklete jelentősen lecsökkent, ezért, ha nem találnak rá, 1-2 órán belül meghalt volna. M. Gabriella később csak az őt kereső rendőrök hívására tért haza. A gyermek koraszülöttként, méhen belüli sorvadással született.

M. Gabriellára öt év fegyházat kért az ügyészség emberölési kísérlet miatt arra az esetre, ha mindent részletesen bevall az előkészületi ülésen. A nő beismerte a tettét a tavaly októberi Budapest Környéki Törvényszéken lévő tárgyaláson, és két év felfüggesztettet kapott, valamint megvonták tőle a szülői felügyeleti jogát.

police.hu

A törvényszék megállapította, hogy a nő sem jelenleg, sem a terhére rótt cselekmény idején nem szenvedett olyan kóros elmeállapotban, amely korlátozta vagy kizárta volna cselekménye következményeinek felismerésében vagy felismerésének megfelelő viselkedésében. Az elkövető és védője tudomásul vette az ítéletet, de az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A táblabíróság nem találta alaposnak az ügyészi fellebbezést. Az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabása körében irányadó körülményeket helyesen tárta fel. Enyhítő körülményként értékelték, hogy a nő eshetőleges szándékkal követte el a cselekményét, illetve hogy az kísérleti szakban rekedt. Enyhítő körülményként értékelték a nő beismerését, megbánását, továbbá az infantilis, éretlen gondolkodásmódját is.

Egyetértett a másodfokú bíróság azzal is, hogy a nő alacsony műveltsége a valódi segítség nélkül magára maradt elkövető esetében megkönnyíthette a cselekmény elkövetését. Mivel az alacsonyabb intellektussal rendelkező nő állami gondozásban nőtt fel a hat testvérével, ezért kevésebb tapasztalata lehetett a nehéz élethelyzetek megoldásában, és kötődési problémákkal is küzdött. A táblabíróság végül helybenhagyta az ítletet, és jogerősen is két év felfüggesztettre ítélte a nőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik