Belföld

Kétféle magyar átlagbér van, elvárt és valós – mondja Mellár Tamás

Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Szerinte a KSH-adat a valóság helyett a kormány manipulativ törekvéseit tükrözi.

Mellár Tamás közgazdász, parlamenti képviselő a Népszavának azt mondja, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt átlagbér azért túl magas, mert ez a kormány elvárása. Szerinte a KSH politikai szándékokat szolgált ki akkor is, amikor kiszámolta, hogy tavaly a bruttó havi átlagjövedelem 403 616 forint volt. Ez a szám nem valós.

Szerinte azért nem, mert csak az öt embernél többet foglalkoztató cégektől kérnek be adatokat, noha éppen a mikrovállalkozások dolgozói és az egyéni vállalkozók keresnek legrosszabbul. A nagy cégek, üzemek, bankok, állami hivatalok esetében a vezetők milliós fizetése húzza fel a statisztikát, ami nem veszi figyelembe a közmunkásokat sem. 

A KSH egykori elnöke szerint a GDP éves adatából és a foglalkoztatottak számából is kimutatható lenne, havonta egy emberre átlagosan mennyi bér jut. Amikor ezt ő két éve megtette, az átlagbér legalább 25 százalékkal a KSH-s átlagjövedelem alatt volt és a számítását senki sem vitatta.

Mellár Tamás szerint az átlagbérnél a valóságot pontosabban tükrözi a mediánbér, mert az mutatja, hogy a hozzávetőleg négymillió magyar munkavállaló mezőnyében a bérlistán középen levők mennyit keresnek. Ez a jövedelem a magyaroknál tavaly bruttó 320 ezer forint volt, amit az emberek a bruttó számok miatt még kevesebbnek éreznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik