Belföld koronavírus

Operatív törzs: Nem kell választani, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre

Az orvosi szakmai szervezetek azonban teljesen mást mondanak.

Hiába emelkedik drasztikusan a betegszám, az operatív törzs szerint mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép. A Hvg.hu azután kereste meg a hivatalos szervet, hogy Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője azt mondta, hogy egyes kórházakban már külön csapat méri fel azt, hogy ki kapjon intenzív ellátást, mert nagyobb az esélye a túlélésre (triázsolás).

Az operatív törzs a Hvg.hu-nak küldött válaszában határozottan cáfolta ezt az ellátást:

A magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Daróczy-Gaál Ágnes az ATV Híradónak viszont arról beszélt, hogy nagyon rosszak a jelenlegi állapotok és minden intézményben zajlik már a jelenlegi, speciális körülményekhez igazodó, központi szintű és azonos kritériumok alapján működő triázsolás.

Gyakorlatilag már elmondhatjuk, hogy Magyarországon covid intenzíven nem nagyon fekszik 65 évnél idősebb beteg, ellenben megjelentek a 30 évesek is,

állítja Daróczy-Gaál, aki kiemelte azt is, hogy ha ugyanilyen ütemben növekszik a kórházban kezeltek száma, hogy a két héttel ezelőttihez képest csaknem háromszorosára nőtt a gépen lévők száma, akkor itt 2-3 ezer olyan ember lesz, akinek lélegeztetőgép igénye lenne és nem fogják tudni ellátni őket.

Kapcsolódó
Mi történik akkor, ha ezernél többen kerülnek lélegeztetőgépre?
Mikor omlik össze az ellátás egy kórházban, illetve milyen lehetőségek vannak, hogy kibírja az egészségügy a még várhatóan hetekig tartó iszonyú nyomást?

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik