Belföld koronavírus

Nyomkövetőt kap a Covid-gyógyszerrel illegálisan kereskedő orvos és társa

ügyészség.hu
ügyészség.hu
Az ügyészség eredményesen fellebbezett.

A megalapozott gyanú szerint koronavírus kórházi betegeknek szánt gyógyszerrel (sajtóhírek szerint Favipiravirral) kereskedtek.  Az ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel. Az elsőfokon eljáró nyomozási bíró a budapesti orvost és társát is szabadon engedte, de az ügyészség eredményes fellebbezése alapján most mindkét gyanúsított bűnügyi felügyelet alá került.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal és a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve hajtott végre nagyszabású akciót. Öt gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható orvost és a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt, aki már beismerte a bűncselekményeket.

Az orvost vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, sikkasztással gyanúsítják. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék osztotta azt, hogy kényszerintézkedés elrendelése szükséges, ezért mindkét gyanúsítottat bűnügyi felügyelet alá helyezte négy hónapra. A két terhelt nem hagyhatja el otthonát, nyomkövetőt kell viselniük.

A budapesti kórházban dolgozó orvos hozzáfért a Covid-19 vírussal fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez, amelyeket akkor még kizárólag kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett kaphattak meg a betegek. (Csak néhány napja írhat fel  háziorvos is favipiravir hatóanyagú készítményt.) A megalapozott gyanú szerint, az orvos korábbi páciense közreműködésével ezekből a gyógyszerekből értékesített jogellenesen a rendszeres haszonszerzés érdekében.

Mivel az orvos az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, a kórházban koronavírus-betegségben szenvedők életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Az összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartottak házkutatást, az ügyészek több helyen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt és más tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik