Belföld

Közterület kenőpénzért – megvesztegetés a filmforgatásokon is

ügyészség.hu
ügyészség.hu
Az ügynek összesen 12 vádlottja van.

A Fővárosi Nyomozó Főügyészség vádat emelt korrupt közterület-felügyelők és az őket lefizetők ellen. A vesztegetők egyike, egy cégvezető filmforgatásokhoz szerzett közterület-használati engedélyeket, de a stáb gyakran dolgozott máshol és máskor.

Hogy ebből ne legyen gond – megbízói tudta nélkül – lefizette a két fővárosi közterület-felügyelőt. Ők a pénzért cserébe azt ígérték, hogy a filmesek zavartalanul dolgozhatnak, a forgatásokon nem lesz sem ellenőrzés, sem bírság. Ezért a vád szerint 15 esetben, alkalmanként jellemzően 25 ezer és 40 ezer forint közötti összeget kértek.

Az ügynek azért van 12 vádlottja, mert a két közterület-felügyelő vendéglátó egységeknek, rendezvényszervezőnek, reklámcég projektvezetőjének, dohánybolt tulajdonosának és egy építési vállalkozónak is biztosított engedély nélküli közterület-használatot.

Az ügyben több mint 20 korrupciós bűncselekmény, többrendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtották be a vádiratot. Az ügyészség a két közterület-felügyelő és a filmforgatásokat szervező cégvezető ellen  végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta. A többi vesztegető ellen felfüggesztett büntetést javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik