Belföld koronavírus

Egyes megtelt kórházakban már rangsorolnak, kit küldenek intenzívre

Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa.

Erről beszélt a 444.hu-nak egy vidéki kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő orvos.

A legfrissebb adatok szerint 8348 covidos beteget ápolnak kórházban, ez pár százzal haladja meg a decemberi csúcsot.

A lap cikke szerint az említett vidéki kórházban két hete közel száz százalékos telítettséggel működik a covid-osztály és az intenzív is, hasonlóan a második hullám csúcsához. Most viszont amint valaki meghal vagy meggyógyul, azonnal elfoglalja a helyét a következő beteg. Annyira tele vannak, hogy a súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket nem küldik tovább intenzív osztályra.

Meg sem tudják fontolni. Ezek a betegek el sem jutnak odáig, hogy megkapják a legmagasabb szintű ellátást. Van, akiről tudjuk, hogy nem is segítene rajta, mert mondjuk leukémiája van, és nagyon legyengült az immunrendszere. De van, akit három éve fel tudtunk volna venni az intenzívre

– mondta az orvos.

Azt állítja, a covidos halálozások túlnyomó többsége nem intenzíven történik, bár erről nem közöl adatot az operatív törzs.

Arról is beszélt, gyakori jelenség az is, hogy egy 80 éves idős covidos úgy kerül be a kórházba, hogy az állapota alapján otthon is maradhatna. Csakhogy az őt ápoló, 60 éves gyereke már szintén kórházban van, súlyos állapotban, így nincs aki ellássa.

Egy budapesti kórházban dolgozó orvos azt mondta, tavaly tavasszal még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek, most még fiatalabbak, 30-50 évesek.

Vannak köztük olyanok, akik korábban makkegészségesek voltak, és ijesztően gyorsan beomlik a tüdejük. A 444-nek nyilatkozó mind az öt orvos erről a jelenségről számolt be.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik