Belföld koronavírus

Balassagyarmat polgármestere hetekkel ezelőtt figyelmeztetett a harmadik hullámra. Igaza lett

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Információink szerint két héten belül megtelhet koronavírusos betegekkel a balassagyarmati kórház. Több, kevésbé fertőzött megyéből is szállítanak már ide koronavírusos betegeket.

Két héten belül megtelhet koronavírusos betegekkel a balassagyarmati kórház – értesült a 24.hu.

Csach Gábor, a város fideszes polgármestere, aki Facebook-oldalán rendszeresen ad pontos tájékoztatás a helyi járványügyi helyzetéről, vasárnap írt arról, hogy jelenleg 120 Covid-beteget gyógyítanak a kórházban, és közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

Információink szerint a város kórházában megközelítőleg 240 koronavírusos beteg ellátására van kapacitás és 40 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Mivel a településen nő a fertőzöttek száma, de sokan csak az első tüneteket követően egy-két héttel kerülnek kórházba, a hónap második felére elfogyhatnak a helyek az egészségügyi intézményben.

Balassagyarmaton is berobbant az elmúlt hetekben a harmadik hullám, de úgy tudjuk, még nagyobb problémát jelent, hogy a szomszédos megyékből is szállítanak ide fertőzötteket. Csach Gábor hétfőn írt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, megkérve az intézetet, hogy más, kevésbé fertőzött megyékből lehetőség szerint ne a legfertőzöttebb megyei kórházakba szállítsák a betegeket. Javaslata az, őket osszák szét a kevésbé fertőzött megyék intézményeibe, hiszen Balassagyarmaton várhatóan nagyobb szükség lesz a szabad ágyakra.

A 24.hu úgy értesült, a kórházban is az emberi erőforrás miatt aggódnak a leginkább, tehát nem is feltétlenül csak a szabad férőhelyek hiánya, hanem az orvosok, ápolónők túlterheltsége is nehézségeket okozhat a közeljövőben. Valamelyest könnyít a helyzeten, hogy Balassagyarmaton egyetlen orvos sem mondott fel. Aki nem írta alá a szerződését, az vállalkozóként dolgozik tovább, hasonló a helyzet a nővérek esetében is.

A politikus posztja szerint múlt héten az új covid-fertőzöttek napi átlaga 17,1 fő volt, vagyis az emelkedés üteme lelassult.

Úgy számol: a balassagyarmati beoltottak száma meghaladja az 1400 főt, nagyjából ugyanennyien vannak az elmúlt fél évben beazonosított, tehát védett covidosok. Az orvosok szerint itt ezen felül 3-4-szeres látenciával számolhatunk. A polgármester úgy fogalmazott: ez azt jelenti, hogy most vannak körülbelül az 50%-os védettségnél, ha a mintegy 10 ezer gyarmati 14 év feletti oltható lakost veszik figyelembe.

Lapunk megkeresésére Csach Gábor elmondta,

a nyájimmunitás eléréséhez szakértők szerint 70 százalékos védettség szükséges, de egyes tanulmányok szerint 50 százaléknál is elindulhat egy enyhülés a járvány lefolyásában. Abban reménykedünk, hogy az oltások előrehaladtával ezt mielőbb elérhetjük.

Arra vonatkozóan nincs információja a polgármesternek, hogy hányan jelentkeztek a vakcinára, de a város felmérése szerint 90 százalék feletti a hajlandóság, ami országos szinten kiemelkedőnek mondható.

Komka Péter / MTI Nagy Tímea szakápoló beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját egy páciensnek a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján

Balassagyarmaton már hetekkel ezelőtt berobbant a harmadik hullám. Hogy pontosan mitől, azt nehéz pontosan megmondani. Elképzelhető, hogy a szomszédos Szlovákiából hurcolták be a brit mutánst, mert káosz volt a határon. Az is lehet, hogy egy Angliából hazatérő személy hozta be a városba az új változatot. Úgy tudjuk, januárban Kelet-Nógrádban már azonosították az új mutánst épp egy Nagy-Britanniából érkezett állampolgárnál, ami az utóbbi forgatókönyvet erősíti meg.

Csach Gábor már 10-12 nappal az országos zárlat bejelentése előtt szigorítást szorgalmazott. Február végén arra kért mindenkit, szülői féltésből ne vigyék óvodába, iskolába a gyerekeiket, mert potenciális gócpontok alakulhatnak ki. Elmondása szerint ez hatásos volt, átlagosan 30-40 százalékkal kevesebben voltak ezekben az intézményekben.

Februárban azt lehetett érezni, hogy az emberek belefáradtak a korlátozásokba, de szerencsére mostanra visszatért a fegyelem. Ahogy elkezdtek nőni a számok, a legtöbben elkezdtek félni, emiatt inkább otthon tartották például a gyermekeiket. Talán ennek is köszönhető, hogy lelassult az új fertőzöttek számának emelkedése, de nehéz hetek állnak még előttünk

– fogalmazott.

Helyi forrásokból egyébként úgy értesültünk, Balassagyarmaton 22 ember oltottak be a tömeges oltási kampány keretein belül a hétvégén az AstraZeneca-vakcinával. Mint ismert, ezt a kormány technikai hibákra hivatkozva fújta le, sok sms-ben értesített állampolgárt mégis beoltottak a korábban megadott helyszíneken.

Kérdéseinkkel kerestük az operatív törzset és a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik