Belföld

IDEA Intézet: Az előválasztást most Dobrev Klára nyerné

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az IDEA Intézet kutatása szerint a legelkötelezettebb ellenzékieknél őt Jakab Péter és Karácsony Gergely követi.

Az IDEA Intézet először vizsgálta az előválasztáson (potenciálisan) induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki választók körében. Mint írták, a kutatás egyfajta „tájkép csata előtti” helyzetet jelez, kiindulópont a későbbi mérésekhez, hiszen még változhat az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők ellnzéki szavazók köre és nagysága.

Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András már jelezte indulását, az IDEA Intézet pedig feltételezte, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely is részt vesz a megmérettetésen, ezért öt jelöltre kérdezett rá. 

 

A legelszántabb ellenzékiek táborában (biztosan elmenne egy most esedékes előválasztásra) így áll az öt potens jelölt versenye:

  • Dobrev Klára 28,
  • Jakab Péter 27,
  • Karácsony Gergely 22,
  • Márki-Zay Péter 9,
  • Fekete-Győr András 7 százalékot kapna.
Kapcsolódó
Három miniszterelnök-jelölt juthat tovább az előválasztás második körébe
Az ősszel tartana előválasztást az ellenzék 106 egyéni jelöltről, illetve a közös miniszterelnök-jelöltről. Egyelőre hárman szálltak ringbe, de ez még nem a végleges névsor.

Az IDEA Intézet emlékeztet rá, hogy az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt legelkötelezettebb szavazók vesznek részt, de a mostani egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, inkább a kezdeti elköteleződésről, mint a tényleges esélyekről szól.

Kapcsolódó
Medián: Karácsony a legnépszerűbb, Dobrev Klára a legelutasítottabb ellenzéki „miniszterelnök-jelölt”
Az esetleges aspiránsok közül Márki-Zay Péter a legkevésbé elutasított.

Mint írták, a jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre, nagysága, hiszen akár a bizonytalanok is dönthetnek a hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltjéről.

Módszertan

Az IDEA Intézet adatait 2021. február 22. – február 25. között vette fel közösségi média alapú kérdőívvel. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik