Belföld koronavírus

Rusvai Miklós szerint nem lesz napi 500 áldozat 

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A virológus az amerikai járványelemzők előrejelzését fenntartásokkal kezeli.

A Klubrádióban Rusvai Miklós arról beszélt, hogy az  amerikai járványelemzők Magyarországra vonatkozó előrejelzése sem veszi figyelembe a védelmi intézkedéseket, az immunis emberek számát. Szerinte a koronavírus-járvány elszabadulása az oltási kampánnyal és a hétfőtől érvényes szigorításokkal megfékezhető lesz.

A Bill Gates alapítványa által támogatott intézet, az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) prognózisa szerint a járvány harmadik hullámában minden eddiginél több ember halhat és fertőződhet meg Magyarországon. Mint a 444.hu alapján írtuk, az előrejelzés szerint március végén Magyarországon naponta 500 ember halhat meg, júliusig pedig több mint negyvenezer halálos áldozata lehet a járványnak. Magyarországon április elején tetőzhet a járvány, legjobb esetben június vége felé esnek vissza a számok.

Kapcsolódó
Március végére nagyon durva magyar halálozási számokat jósolnak az amerikai járványelemzők
A Health Metrics and Evaluation szerint 500 fölé emelkedhetnek a napi halálozási adatok.

Az egyetemi tanár szerint ezek a prognózisok mindig az aktuális adatok alapján készülnek, a védelmi intézkedések figyelembevétele nélkül.

A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyanebben az adatbázisban sokkal rosszabb előrejelzések voltak a tavaly tavaszi és az őszi második hullám idején is ahhoz képest, ahogy végül alakultak a halálozási számok.

Rusvai Miklós szerint a mostani szigorításoknak, az elmúlt két hétben beadott oltásoknak március végén már látszik a hatásuk. A járvány csúcsát erre az időszakra várja, szerinte utána csökkenhet az új fertőzések, illetve áldozatok száma.

Kapcsolódó
Átlépte a 16 ezret a koronavírus-járvány magyar áldozatainak száma
Már több mint nyolcezren vannak kórházban, 833 beteget lélegeztetőgépen ápolnak.

Rusvai Miklós előzőleg az InfoRádióban arról beszélt, hogy a következő két hétben 10 ezer körül alakulhat a napi új fertőzöttek száma, de a hivatalos adatok csak a pozitív esetek alig 10 százalékát mutatják, így valójában akár napi több mint 100 ezer új beteg is lehet. A járvány megállításához a sokat emlegetett 70 százalékos nyájimmunitásra lenne szükség, akár oltás, akár fertőzés révén. Ahhoz, hogy érezhető javulás legyen a statisztikában, ennek a fele, 3,5-4 millió embernek az immunitása szükséges – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik